„O fereastră spre trecut și viitor”. În R. Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat /GALERIE FOTO

„O fereastră spre trecut și viitor”. În R. Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat /GALERIE FOTO
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Anual, pe data de 27 aprilie, în R. Moldova este marcată Ziua Drapelului de Stat. Dis-de-dimineață, conducerea țării a participat la o ceremonie solemnă în fața intrării centrale a Casei Guvernului. În alocuțiunea sa, președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii să păstreze mereu drapelul de stat în suflet, să nu uite unde le sunt rădăcinile, amintirile, aspirațiile și visele.

„Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea: „Onor la tricolor!” – o urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare. Cum onorăm noi în viața cotidiană acest simbol al statului nostru, care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? [...] Răspunsul este simplu – să răspundem nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi chemării la unitate, solidaritate și speranță, care se reflectă în cele trei culori ale drapelului nostru. Să fim buni și generoși unii cu alții, indiferent de limba pe care o vorbim sau de convingerile noastre, indiferent dacă suntem de la nord, de la centru sau de la sud”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în aceste vremuri tulburi, de fiecare dată când privesc spre tricolor, cetățenii R. Moldova trebuie să-și amintească că fiecare dintre ei trebuie să apere suveranitatea și dreptul de a ne făuri destinul, ca popor și stat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La eveniment a participat și președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, membrii Cabinetului de Miniștri și alți oficiali de stat. În cadrul ceremoniei, drapelul de stat a fost onorat în mod festiv, fiind intonat și imnul de stat. Evenimentul a inclus prestații ale Orchestrei Prezidențiale, Gărzii de Onoare, Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”, precum și ale corurilor de copii din toată țara.

Cu ocazia acestei sărbători, în toată țara sunt organizate activităţi cultural-educative și expoziții de carte, cu referire la istoria statului și evoluţia drapelelor pe parcursul istoriei țării noastre.

Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990, iar Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la aproape 20 de ani distanță, pe data de 23 aprilie 2010.

Drapelul de Stat este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei țării noastre. Acesta reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a R. Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului.

Sursa foto: Maia Sandu / Facebook
Sursa foto: Dorin Recean / Facebook