O elevă din R. Moldova a obținut locul IV în cadrul unui concurs de științe și inginerie din Los Angeles

O elevă din R. Moldova a obținut locul IV în cadrul unui concurs de științe și inginerie din Los Angeles
Colaj ziar.md. Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

O elevă din R. Moldova a obținut locul IV în cadrul Concursului Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF, desfășurat în orașul Los Angeles, SUA. Premiul în valoare de 500 de dolari i-a revenit Feliciei Iordachi, care își face studiile în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chișinău.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), tânăra a participat la concurs cu un proiect care presupune identificarea unui biomarker potențial nou al cancerului de sân prin analiza de hipometilare la locul de sfârșit al transcripției (orig. The Identification of a Potential Novel Breast Cancer Biomarker Through Hypomethylation Analysis at Transcription Ending Site (TES), înscris la categoria „Științe biomedicale și de Sănătate” (Biomedical and health sciences).

În cadrul competiției a participat și Bogdan Pisarenco, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, cu proiectul „Ajustarea proprietăților suprafeței cipurilor microfluidice folosind nanoparticule”, (orig. Adjustment of Surface Properties of Microfluidic Chips Using Nanoparticles), înscris la categoria „Știința materialelor” (Material science).

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF întrunește elevi din clasele gimnaziale și liceale, finaliști ai etapelor naționale/regionale, care au realizat proiecte de cercetare înscrise la una din cele 22 de categorii tematice din domeniile științelor exacte. La ediția din acest an a competiției au participat peste 2.000 de tineri cercetători din circa 70 de țări din întreaga lume.

Participarea delegației R. Moldova la acest concurs a fost posibilă, și în acest an, cu suportul financiar al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și cu susținerea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).