O companie japoneză se retrage din R. Moldova. Șefa Agenției de Investiții: „Din păcate, pleacă”

O companie japoneză se retrage din R. Moldova. Șefa Agenției de Investiții: „Din păcate, pleacă”
Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Compania japoneză Fujikura, specializată în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen, se retrage din R. Moldova. Informația care se vehicula deja de câteva luni în presă a fost confirmată de către șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

„Din păcate, ei pleacă din R. Moldova. Este doar o întrebare de timp. ... Fujikura a fost o companie care a livrat linie de producere pentru câteva companii concrete din Europa, e vorba de linii de mașini, care după declanșarea războiului din Ucraina au decis să nu aloce bani pentru linii noi. [...] Poate pentru R. Moldova au fost luate anumite decizii că proiecte noi nu vor fi acordate. Pentru Fujikura nu a fost o surpriză faptul că trebuie să-și închidă fabrica, pentru că ei au ajuns la finalul contractelor pe care trebuiau să le livreze”, a spus Natalia Bejan în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Fujikura și-a redus activitatea și numărul de angajați treptat. Astfel, dacă în 2022 la subsidiara companiei de la Comrat activau mai bine de 1.000 de muncitori, în 2024 au rămas doar 200.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Când s-a început războiul, la Comrat erau angajate peste 1.000 de persoane. Când am ajuns în situația unor decizii preliminare ale Fujikura de a se retrage de pe piață, acolo deja lucrau în jur de 200 de persoane. [...] Din păcate, asta este realitatea. Nu este vorba de o relocare. Compania până la final și-a onorat angajamentele contractuale, dar la un anumit moment nu s-a mai reușit să se atragă contracte noi”, a explicat șefa Agenției de Investiții.

Potrivit bazei de date Data2B, Fujikura Automotive MLD este o companie japoneză, specializată în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen din Germania. Aceasta și-a început activitatea în R. Moldova în iunie 2016. Fujikura Automotive este Lider Mondial în domeniul Automotive. Fondată în 1885, sediul principal se află la Tokyo, Japonia.