Număr record de elevi cu nota zece din oficiu la bacalaureat. Majoritatea sunt scutiți de examenul la limba străină

Număr record de elevi cu nota zece din oficiu la bacalaureat. Majoritatea sunt scutiți de examenul la limba străină
Imagine simbol. Sursa foto: Dreamstime.com

În sesiunea curentă de bacalaureat, 2.594 de elevi vor avea nota zece din oficiu la limba străină, iar 61 - la informatică. Decizia a fost aprobată miercuri, 29 mai, în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în anul curent, un număr record de tineri, cel mai mare din ultimii zece ani, a obținut zece din oficiu după ce au susținut examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

Datele MEC arată că în sesiunea de bacalaureat 2023 - 2.192 de candidați au luat nota maximă din oficiu, în sesiunea 2022 - 1.596 candidați, în sesiunea 2021 - 1.299, iar în sesiunea 2020 - 1.349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota zece la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Începând cu sesiunea de bacalaureat 2024, nota zece, din oficiu, este acordată și candidaților care au susținut, pe parcursul claselor a X-a - a XII-a, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului informaticii.

În cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene a fost aprobată și lista voluntarilor care vor monitoriza desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în opt raioane ale țării. Desfășurarea corectă a examenului național de bacalaureat va fi monitorizată de 34 de delegați ai Comisiei Naționale de Examene, lista cărora a fost aprobată în cadrul ședinței.

Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 4 – 21 iunie 2024. Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din Chișinău, începând cu data de 4 iunie, iar pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.