Nu faceți schimb de pomeni și pregătiți masa de pomenire acasă! Recomandări de Paștele Blajinilor

Nu faceți schimb de pomeni și pregătiți masa de pomenire acasă! Recomandări de Paștele Blajinilor
Sursa foto: Facebook/Preotul Maxim Melinti

De Paștele Blajinilor, credincioșii obișnuiesc să viziteze mormintele apropiaților și să ofere pomană de sufletul celor care nu mai sunt printre noi. În contextul în care pe 12 și 13 mai, R. Moldova marchează Paștele Blajinilor, preotul de la „Biserica Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, Maxim Melinti, a venit cu mai multe sfaturi pentru oameni de Blajini.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

REGULI PENTRU PAȘTELE BLAJINILOR

1. Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie!

Dărnicia ta să atingă pe toți cei în viață și chiar morților fă-le parte de dărnicia ta (Sir. 7,35). Căci flămând am fost și mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și mi-ați dat să beau; străin am fost și m-ați primit; gol am fost și m-ați îmbrăcat; bolnav am fost și m-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine. (Matei 25,36).

2. Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!

Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri, pentru toți oamenii. (1 Timotei 2,1).

3. Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!

Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. (Evrei 13,7).

4. După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!

Căci la înviere (cea de obște), (sufletele) nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer. (Matei 22,30).

5. Nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați și nu înjurați pe la morminte!

Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: … nici bețivii, nici batjocoritorii, … nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. (I Corinteni 6,9-10).

6. Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate!

Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. (Matei 6,2-4).

Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe frații tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogați, ca nu cumva să te cheme și ei, la rândul lor, pe tine, și să-ți fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăț, cheamă pe săraci, pe neputincioși, pe șchiopi, pe orbi, și fericit vei fi că nu pot să-ți răsplătească. Căci ți se va răsplăti la învierea drepților. (Luca 14,12-14).

7. Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși!

Din gura voastră să nu iasă nici un cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuință, ca să dea har celor ce ascultă. (Efeseni 4,29). Umblați întru iubire, precum și Hristos ne-a iubit pe noi și S-a dat pe Sine pentru noi, prinos și jertfă lui Dumnezeu, întru miros cu bună mireasmă. (Efeseni 5,2).

8. Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)!

Podoaba voastră să nu fie cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur și îmbrăcarea hainelor scumpe, ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. (1 Petru 3,3-4).

9. Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!

Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință” (1 Timotei 4;7).

10. Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri! A avea grijă de mormintele apropiaților este o dovadă de iubire.

11. Morminte de lux nu e creștinește!

Copiii evlavioși sunt cea mai mare mângâiere pentru părinții evlavioși: sunt cea mai bună împodobire a părinților vii și cel mai bun monument al părinților morți. (Sfântul Ierarh Vasile cel Mare).

12. Coroanele aruncate la gunoi – bani risipiți fără folos!

În perioada pregătirilor de Blajini, găsim mormane de coroane, care s-au deteriorat, au ruginit și au fost aruncate la gunoi de către rudele celui răposat. Să educăm credincioșii noștri că aceste coroane, scumpe de altfel, nu ajută la mântuirea sufletelor celor adormiți, iar banii pentru achiziționarea lor ar putea fi oferiți familiei ca sprijin pentru nevoile ce decurg din decesul respectivei persoane.

13. Atâta timp cât așteptați ca preotul să vină la mormântul vostru și să vă facă rânduiala cuvenită, recomand ca membrii familiei să citească „Acatistul pentru cei adormiți”!

Când te rugai tu și nora ta Sara, eu duceam pomenirea rugăciunii voastre înaintea Celui Sfânt și când îngropai tu pe cei morți, încă eram cu tine. (Tobit 12, 12).