Nu aprindeți gunoiul din cimitire și evitați aglomerația din biserici. Recomandările pompierilor de Paștele Blajinilor

Nu aprindeți gunoiul din cimitire și evitați aglomerația din biserici. Recomandările pompierilor de Paștele Blajinilor
Colaj ziar.md.

De Paștele Blajinilor, peste 400 de pompieri și salvatori cu 145 unități de tehnică vor fi la datorie pentru siguranța cetățenilor. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează populația despre necesitatea respectării măsurilor esențiale de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc de Paștele Blajinilor.

Specialiștii IGSU îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare în timpul acțiunilor de igienizare a terenurilor cimitirelor înainte de Paștele Blajinilor. În acest sens, lucrările de igienizare a mormintelor trebuie să fie organizate în condiții meteorologice favorabile și fără vânt. Aprinderea vegetației uscate și a gunoiului menajer pe teritoriul cimitirelor și în preajma acestora se interzice.

În vederea evitării izbucnirii focarelor de ardere pe teritoriul cimitirelor, oamenii sunt rugați să nu amplaseze flori și coroanele artificiale în apropiere unor surse de aprindere. Lumânările și tămâia trebuie să fie aprinse cu grijă, fiind plasate în cutii sau candele din material incombustibil și să nu fie lăsate nesupravegheate în preajma surselor ușor inflamabile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, pentru securitatea enoriașilor, în timpul desfășurării serviciilor divine în lăcașele de cult se indică evitarea suprasolicitării circuitelor electrice, iar responsabilii trebuie să verifice starea tehnică a sobelor și a coșurilor de fum. Bisericile trebui să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite.

Concomitent, pompierii recomandă evitarea aglomerațiilor în incinta edificiilor religioase, iar căile de evacuare să fie deschise și libere pentru a permite evacuarea promptă a enoriașilor în caz de urgență. Cetățenii sunt rugați să nu blocheze căile de acces cu mijloacele personale de transport, pentru a asigura accesul liber al serviciilor de urgență în cazul producerii unei situații de risc.