Noi măsuri pentru consolidarea securității energetice a țării au fost adoptate de deputați

Noi măsuri pentru consolidarea securității energetice a țării au fost adoptate de deputați
Imagine simbol

Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată joi, 30 mai, de către Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, suspendarea hotărârilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din R. Moldova.

Totodată, autorii mai menționează că suspendarea Hotărârii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărâri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

O altă modificare legislativă se referă la amânarea cu 3 ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import.

Garanția este un instrument folosit în toate țările UE, care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă, dacă întreprinderea îndeplinește toate obligațiile vamale și fiscale.