Nașterile și decesele din țară vor fi înregistrate în format digital. Guvernul a aprobat instituirea SI eCMND

Nașterile și decesele din țară vor fi înregistrate în format digital. Guvernul a aprobat instituirea SI eCMND
Imagine simbol

Varianta pe suport de hârtie a certificatului medical constatator al nașterii urmează să fie eliminată. Același lucru se va întâmpla în cazul certificatului care constată decesul. În cadrul ședinței Executivului din 17 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND).

„Implementarea SI eCMND presupune digitalizarea procedurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor din R. Moldova, înlocuind eliberarea acestora pe suport de hârtie, în scopul eficientizării proceselor de colectare, validare, analiză și interpretare a datelor”, precizează Ministerul Sănătății.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Sistemul informațional va putea fi accesat de către toți utilizatorii autorizați pentru înregistrarea constatărilor medicale a nașterii și/sau decesului, în conformitate strictă cu reglementările de protecție a datelor cu caracter personal.

Până în prezent, în R. Moldova nu a existat un sistem informațional dedicat înregistrării constatării nașterilor și deceselor la nivel național.

În R. Moldova va fi creat un sistem informațional dedicat înregistrării constatării nașterilor și deceselor
În R. Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (eCMND). Potrivit Ministerului Sănătății, dezvoltarea acestui instrument va contribui la eficientizarea procesului de înregistrare a datelor și va permite generarea automatizată a rapoartelor la nivel naț…