Moldovenii, din ce în ce mai longevivi. Durata medie a vieții a crescut cu aproape jumătate de an

Moldovenii, din ce în ce mai longevivi. Durata medie a vieții a crescut cu aproape jumătate de an
Sursa foto: ziar.md

Anul trecut, durata medie a vieții în R. Moldova a constituit 71,9 ani, fiind în creștere cu cinci luni, comparativ cu anul 2022. Potrivit datelor prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), în medie, femeile din țara noastră trăiesc cu 8,9 ani mai mult decât bărbații.

În 2023, diferența între speranța de viață a femeilor și a bărbaților a crescut față de anul precedent cu 0,3 ani.

„Ca și în anii precedenți, se menține disparitatea între ratele specifice ale mortalității pe grupe de vârstă pentru bărbați și femei, urmare a căreia durata medie a vieții populației feminine este mai mare în toate grupele de vârstă decât durata medie a vieții populației masculine la aceleași vârste”, precizează BNS.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Valorile speranței de viață scad la ambele sexe odată cu vârsta. Nivelurile acestora sunt superioare pe tot parcursul vieții la femei, însă această diferență scade la vârstele înaintate.

Astfel, în 2023, speranța de viață la naștere a constituit 67,5 de ani pentru bărbați și 76,4 de ani pentru femei (în creștere cu 0,4 ani la bărbați și, respectiv, cu 0,7 ani la femei, comparativ cu anul precedent).

Potrivit BNS, creșterea speranței de viață, înregistrată anul trecut, se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei.