Moldovenii care încă nu au participat la recensământ, îndemnați să o facă. Ce amenzi riscă cei care refuză

Moldovenii care încă nu au participat la recensământ, îndemnați să o facă. Ce amenzi riscă cei care refuză
Sursa foto: Andrei Moraru/Europa Liberă

Persoanele care încă nu au participat la Recensământul populației și locuințelor sunt îndemnate de Biroul Național de Statistică (BNS) să ia legătura cu recenzorii responsabili de sectorul de recensământ unde este locul de trai sau să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24, pentru a fixa data și ora interviurilor până la data de 7 iulie curent. Reprezentanții BNS atenționează că persoanele care vor refuza să participe la recenzare sau vor furniza date eronate riscă amenzi de la 1.000 până la 2.500 de lei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, de la lansarea Recensământului populației și locuințelor, din 8 aprilie și până în prezent, au fost recenzate peste 2,3 milioane de persoane și peste 1,5 milioane de locuințe.

„Conform planului de desfășurare a lucrărilor de recensământ, în primele două luni de recenzare sarcina pusă în fața personalului de recensământ a fost de a identifica și vizita toate locuințele din localitățile țării și de a colecta date despre locuințe și persoanele care locuiesc în acestea la data de referință a RPL  - 8 aprilie. Cea mai mare parte a recenzorilor au realizat deja acest obiectiv important, recenzând locuințele și  locuitorii din sectoarele de recensământ atribuite acestora”, anunță BNS.

Perioada rămasă până la finele recenzării - 7 iulie curent - , este destinată finalizării procesului de recenzare, inclusiv pentru:

  • Efectuarea vizitelor repetate la locuințele care încă nu au fost cuprinse de recensământ, în special în municipiul Chișinău, precum și în alte localități în care încă nu toată populația a fost recenzată din varii motive;
  • Verificarea statutului ocupațional al locuințelor pentru asigurarea că nu au fost trecute cu vederea locuințele efectiv ocupate;
  • Realizarea altor activități de asigurare a calității și bunei acoperiri a locuințelor și persoanelor care sunt subiecte ale recensământului, cu utilizarea diverselor surse de date disponibile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, Biroul Național de Statistică (BNS) face un apel către locuitorii țării care nu au participat încă la recenzare de a lua legătura cu recenzorii (conform datelor de contact din înștiințările distribuite de recenzori persoanelor care nu au fost de găsit la domiciliul acestora), pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime.

Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot stabili contactul cu acesta prin una din următoarele modalități:

  • Să completeze formularul de pe site-ul web oficial al BNS, cu informația necesară, pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării;
  • Să transmită un mesaj la adresa de email [email protected], oferind informația despre adresa de domiciliu
  • Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

Potrivit Legii privind recensământul populației și locuințelor participarea la recensământ este obligatorie. Persoanele care vor refuza să participe la recenzare sau vor furniza date incomplete și/sau eronate în cadrul recenzării riscă amenzi în mărime de la 1.000 până la 2.500 de lei.