Misiunea FMI, după vizita la Chișinău: Implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere

Misiunea FMI, după vizita la Chișinău: Implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere
Sursa foto: Euronews

Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) s-au aflat în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024 la Chișinău, unde au purtat discuții cu autoritățile moldovenești cu privire la rezultatele economice atinse și politicile economice promovate, în contextul celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF). Potrivit experților FMI, redresarea economică a țării noastre este mai lentă decât s-a anticipat, în contextul provocărilor persistente și al repercusiunilor războiului Rusiei din Ucraina.

„Redresarea economiei Moldovei a fost mai lentă decât s-a anticipat, din cauza efectelor persistente și dificultăților cauzate de războiul purtat de Federația Rusă în Ucraina. PIB-ul în termeni reali a crescut în 2023 cu 0,7 la sută, sub nivelul de 2 la sută prognozat de FMI la momentul ultimei evaluări de program. Principala cauză a fost redresarea mai slabă a cererii interne, în special având în vedere consumul sectorului privat și investițiile. Economia va continua să se redreseze în 2024, cu o creștere economică la nivelul de 2,6 la sută, ceea ce este iarăși un nivel mai jos decât cel prognozat anterior. Printre riscuri se numără posibilitatea unor noi șocuri energetice sau un nou val de refugiați. Printre factorii favorabili se numără creșterea economică mai rapidă decât s-a anticipat în statele-parteneri comerciali ai R. Moldova, avansarea mai rapidă în direcția aderării la UE și accelerarea reformelor structurale”, a declarat șefa misiunii FMI, Clara Mira.

Clara Mira a mai precizat că în condițiile în care inflația se încadrează din luna noiembrie a anului trecut în intervalul de variație țintit de BNM, politica monetară promovată este una adecvată. Flexibilitatea cursului de schimb și menținerea unor rezerve valutare suficiente vor juca un rol esențial pentru a ține piept șocurilor. Politica monetară trebuie să aibă în continuare ca scop menținerea stabilității prețurilor.

„Implementarea programului a fost una bună și, în mare parte, în parametrii stabiliți, deși implementarea unor reforme structurale decurge cu întârziere. (...) Totodată, se atestă întârzieri în implementarea reformelor convenite în vederea consolidării autonomiei instituționale și a guvernanței BNM (termenul fiind stabilit pentru 31 decembrie 2023) și instituirii unei infrastructuri judiciare anticorupție, inclusiv un proces credibil de selectare a judecătorilor (termenul fiind stabilit pentru 31 martie 2024), deși se depun eforturi în acest sens”, a mai punctat șefa misiunii FMI în Moldova.