Mircea Carp - jurnalist notoriu din România, s-a stins din viață la vârsta de 101 ani. Mesajul familiei regale

Mircea Carp - jurnalist notoriu din România, s-a stins din viață la vârsta de 101 ani. Mesajul familiei regale
Mircea carp în timp ce activa la postul de radio „Vocea Americii”. Imagine simbol

Astăzi s-a stins din viața jurnalistul român Mircea Carp, unul dintre liderii posturilor de radio românești de la Vocea Americii și Europa Liberă în timpul comunismului. Anunțul a fost făcut de familia regală a României, într-o postare publicată pe rețelele sociale.

„Sărbătorit anul trecut pentru împlinirea a o sută de ani, Mircea Carp a fost un exemplu de constanță și devotament, de onoare și de măsură, de rigoare profesională și de altruism. De aceea, plecarea sa dintre noi nu aduce doar tristețe și compasiune, ci este și un moment de omagiu și admirație pentru lunga și exemplara sa viață”, menționează reprezentanții coroanei române.

Născut la 28 ianuarie 1923 în municipiul Gherla, din județul Cluj, Mircea Carp a fost militar de profesie și a luptat în cel de-al II-lea Război Mondial. În 1946, a fost dat afară din armată, din cauza activităților sale anti-comuniste. Ulterior, în 1951, Carp - care de altfel este și nepotul scriitorului, eseistului, criticului şi istoricului literar Garabet Ibrăileanu - a emigrat în Statele Unite, unde a devenit jurnalist si analist politic.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La început, Mircea Carp a fost crainic, iar mai apoi redactor și șef al Serviciului românesc al postului de radio „Vocea Americii”. În 1979 a devenit redactor al programului „Actualitatea internațională” și, ulterior, director-asistent al Serviciului românesc la Radio Europa Liberă.

„În anul 2015, regele Mihai l-a învestit cu Crucea Casei regale a României. A servit Coroana timp de o viață. Născut în același an cu regina Ana a României, Mircea Carp a traversat aceleași epoci și timpuri pe care le-au trăit regele Mihai și regina Ana, dar, datorită darului longevității, a fost și un contemporan al nostru, rămânând una dintre cele mai profunde exemplificări ale patriotului român”, a conchis familia regală.