Ministrul estonian de Interne propune recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ruse drept organizație teroristă

Ministrul estonian de Interne propune recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ruse drept organizație teroristă
Sursa foto: Andrey Grigorev / Idel.Реалии

Ministrul de Interne al Estoniei, Lauri Läänemets, va propune organului legislativ al țării sale să recunoască Biserica Ortodoxe Rusă drept organizație teroristă, pentru a-i interzice activitatea. Oficialul a anunțat acest lucru în cadrul unei emisiuni de la ETV, notează postul public ERR.

„Făcând o paralelă cu teroriștii islamici, care spun că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale și a valorilor acesteia, patriarhul și patriarhia care operează la Moscova nu se diferențiază cu nimic astăzi”, a spus Läänemets, precizând că Patriarhia Moscovei se subordonează lui Vladimir Putin, care, de fapt, „conduce activități teroriste în lume”.

Oficialul estonian a declarat că deși recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ruse drept organizație teroristă nu va afecta enoriașii și că bisericile nu vor fi neapărat închise, „legăturile cu Moscova vor fi rupte”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Citat de RBC, șeful departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru relațiile dintre biserică, societate și mass-media, Vladimir Legoida, a declarat că propunerea de a recunoaște Biserica Ortodoxă Rusă drept organizație teroristă readuce Estonia „în vremurile întunecate, marcate de războaie religioase, Noaptea Sfântului Bartolomeu și vânătoarea de vrăjitoare”.

Anterior, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei a declarat că nu se subordonează direct Bisericii Ortodoxe Ruse și că nu poate fi trasă la răspundere pentru declarațiile de la Moscova, în sprijinul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit Idel.Реалии, Biserica Ortodoxă din Estonia are peste 100.000 de enoriași. În ianuarie 2024, autoritățile estoniene au refuzat să-i reînnoiască permisul de ședere șefului mitropoliei locale a Bisericii Ortodoxe Ruse, Evgheni (Valeri Reșetnikov), acesta fiind calificat drept o amenințare la adresa securității statului.