Ministrul Energiei susține că nu poate divulga prețul pentru gazele cumpărate în regim de testare din SUA
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că nu poate să comunice prețul gazului natural cumpărat din Statele Unite ale Americii pe 1 și 2 aprilie, deoarece condițiile contractului cu compania americană nu permit acest lucru. Totuși, Parlicov susține că acest preț este „cu puțin mai mare” decât cel de la Gazprom, iar achiziția a fost făcută în regim de testare, pentru a înțelege cum funcționează acest lucru.
„Nu pot da o cifră deoarece condițiile contractului cu compania din SUA nu permit acest lucru. Prețul, trebuie să recunosc, este puțin mai mare decât cel de la Gazprom. Dar scopul final nu a fost realizarea unei achiziții comerciale, ci o achiziție în regim de testare, pentru a înțelege cum funcționează acest lucru. Prețul de la Gazprom pentru aprilie e de circa 326 de dolari, iar cel din SUA este la nivelul de circa 300 dolari și ceva, puțin mai mare decât 326 de dolari”, a declarat ministrul Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Menționăm că potrivit declarațiilor oficiale, malul drept al râului Nistru nu consumă gaze naturale de la Gazprom, ci gazele cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Tot potrivit Chișinăului, cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale livrate pe zi de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără peste 80% din necesarul de energie electrică.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În luna februarie, prețul gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova a fost redus până la 14.46 lei/m3 (cu TVA), cu circa 3,5 lei. Noul tarif a intrat în vigoare vineri, 23 februarie, după ce decizia ANRE din 21 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Zilele trecute, Ministerul Energiei a anunțat că în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R. Moldova (malul drept al râului Nistru) au utilizat în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate, importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.