Ministerul Educației dezminte informațiile precum că mai mulți angajați din învățământ vor fi disponibilizați

Ministerul Educației dezminte informațiile precum că mai mulți angajați din învățământ vor fi disponibilizați
Colaj ziar.md

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) dezminte informațiile precum că mai mulți angajați din învățământ riscă să fie disponibilizați din 1 august curent. Reacția vine în contextul în care edilul capitalei, Ion Ceban, a publicat vineri seara documente emise de MEC, conform cărora numărul de lucrători în sistemul educațional ar urma să fie redus după implementarea noilor state de personal în școli.

Potrivit lui Ceban, ordinul semnat ar obliga administrațiile instituțiilor de învățământ să ajusteze statele de personal în funcție de numărul de elevi, cele mai afectate fiind școlile cu până la 200 de elevi.

„Primii vizați care își vor pierde locul de muncă sunt psihologii, psihopedagogii, conducătorii de cerc, directorii adjuncți, dar și mulți alți angajați. Documentul Guvernului OBLIGĂ administrațiile mai multor școli din municipiul Chișinău să disponibilizeze zeci de cadre didactice și auxiliare. Deja directorii ne contactează și întreabă ce să facă”, a scris primarul general pe pagina sa de Facebook.

Într-o reacție publicată a doua zi, reprezentanții Ministerului Educației au calificat informațiile furnizate de către Ion Ceban drept „speculații” și „mesaje false”, precizând că noile state de personal permit angajarea unui număr mai mare de specialiști, de care școlile au nevoie pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Urmare a modificărilor propuse de MEC, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățământ. Statele de personal au fost modificate în anul 2023, pentru prima dată după 24 de ani de la elaborare”, au menționat responsabilii.

Potrivit Ministerului, înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău, iar versiunea finală „reflectă toate propunerile constructive înaintate în cadrul dezbaterilor publice”.

„Comparativ cu statele de personal adoptate în 1999, actualul document prevede o creștere a numărului de unități care pot fi angajate în instituțiile educaționale. A fost majorat numărul de unități de psiholog în special în școlile mici, au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin care nu existau în documentul precedent. A fost majorat inclusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici”, a explicat instituția.

Ministerul Educației a anunțat că va prezenta în scurt timp o analiză detaliată a statelor de personal, invocând faptul că acuzațiile lansate de primar sunt o încercare de a distrage atenția de la sistarea finanțării de către primărie a orelor conducătorilor de cerc și a grupelor cu program prelungit.