Mihai Popșoi, despre relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia: „Sunt la cel mai jos nivel din istorie”

Mihai Popșoi, despre relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia: „Sunt la cel mai jos nivel din istorie”
Imagine simbol. Sursa foto: Ink Drop / Alamy / Profimedia

Relațiile diplomatice dintre R. Moldova și Rusia se află la cel mai jos nivel din istorie. Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care a acordat un interviu pentru Digi24. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, acest lucru este „regretabil”, întrucât un mulți cetățeni moldoveni se află sau locuiesc pe teritoriul Federației Ruse.

„E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă. Acest lucru este regretabil, având în vedere că avem un număr mare de cetățeni moldoveni în Federația Rusă, avem anumite relații economice”, a declarat Mihai Popșoi.

Totuși, potrivit oficialului de la Chișinău, costul invaziei Federației Ruse nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva R Moldova - fiindcă „impactul economic a fost împotriva R. Moldova și a fost unul sever” - cu siguranță, „prevalează asupra oricăror considerente”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Dorim să avem relații cu toți, însă atât timp cât cineva încalcă dreptul internațional, ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. Asemenea lucruri cu siguranță nu pot fi tolerate și R. Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, în sprijinul dreptului internațional, integrității, suveranității Ucrainei”, a precizat Popșoi.  

Potrivit Europa Liberă Moldova, în octombrie 2022, după ce o rachetă a căzut în nordul țării, Ministerul de Externe a notificat ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, că un diplomat rus este declarat persona non-grata. Ca răspuns, în noiembrie 2022, Ministerul rus de Externe a declarat indezirabil un diplomat moldovean.

În aprilie 2023, MAEIE a anunțat că un diplomat rus a fost declarat persona non-grata pentru „comportament necorespunzător”. În scurt timp, partea rusă a venit cu un răspuns simetric.La câteva luni distanță, în august 2023, R. Moldova a expulzat 45 din cei 70 de diplomați ruși și personal tehnic al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, după ce o anchetă jurnalistică a descoperit un număr „excesiv” de antene pe clădirile ambasadei.

Ulterior, în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe a propus ca cinci din cei 18 angajați ai Ambasadei R. Moldova din Federația Rusă să fie transferați în alte țări.