Mesajul Chișinăului pentru Moscova: „Înainte să ne oferiți lecții de democrație, priviți-vă în oglindă”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit astăzi cu un mesaj pentru autoritățile de la Moscova, care au criticat felul în care au fost organizate prezidențialele din R. Moldova, calificându-le, printre altele, drept cele „cele mai nedemocratice alegeri din istoria post-sovietică a R. Moldova”.
În timp ce ținea o oglindă în mâini, reprezentantul Executivului a îndemnat oficialii ruși să își privească propria reflecție, înainte de a încerca să ofere R. Moldova lecții de democrație.
„Toate trăsăturile și descrierile pe care puteam să le auzim zilele trecute, se regăsesc chiar în propria lor conduită. (...) Mai repet și pe limba înțeleasă de oficialii menționați: В чужом глазу соринку видите, а в своем — бревно не замечаете. Мы уже привыкли к тому, что ваше кривое зеркало искажает правду, так что на себя посмотрите, а потом других судите (în română: Vedeți paiul din ochiul altuia, dar nu vedeți bârna din ochiul vostru. Deja ne-am obișnuit că oglinda voastră strâmbă distorsionează adevărul. Uitați-vă la voi și doar apoi judecați-i pe alții)”, a spus Daniel Vodă în cadrul conferinței de presă după ședința Guvernului din 6 noiembrie.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
Acum o zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu recunoaște victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, invocând faptul că „majoritatea oamenilor din interiorul țării nu au votat-o”.
Cu un comentariu similar a venit anterior și purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a spus că „fără exagerare, aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală de la independența R. Moldova”.
Într-o reacție, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAE) a dezmințit mesajele lansate de către reprezentanții autorităților ruse, calificându-le drept încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului.
„Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii R. Moldova”, a transmis anterior MAE.