Masa de aer încărcată cu praf saharian „a părăsit” teritoriul R. Moldova

Masa de aer încărcată cu praf saharian „a părăsit” teritoriul R. Moldova
Imagine simbol

Miercuri, 24 aprilie și joi, 25 aprilie, în spațiul aerian al R. Moldova nu au fost identificate particule de praf de origine africană. Precizările au fost făcute de către Agenția de Mediu, în contextul în care un nor de praf saharian a fost resimțit pe teritoriul țării noastre.

„Nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiul Chișinău a revenit la fonul normal urban, fiind satisfăcător pentru sănătatea populației și a mediului întreg”, au notat responsabilii.

Amintim că, miercuri dimineața, locuitorii capitalei și-au găsit mașinile acoperite cu un strat roșiatic. Imagini similare au publicat și internauții din România.

Pe 23 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie a României a anunțat că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va deplasa deasupra României marți şi în prima parte a zilei de miercuri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

A doua zi, Agenția de Mediu din R. Moldova precizase că un nor de praf saharian a fost resimțit pe teritoriul țării, începând cu primele ore ale zilei de 23 aprilie și până pe parcursul nopții, spre 24 aprilie. Potrivit specialiștilor, particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, depunându-se pe suprafața solului.

Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special, pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.

Conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți, raionul Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5.

FOTO/ Praf saharian? Locuitorii capitalei și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic
Miercuri dimineața, locuitorii capitalei și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic, conform imaginilor publicate pe rețelele sociale. Și internauții din România au publicat imagini similare. Se întâmplă după ce, pe 23 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie a României a anunțat că…