Marea Britanie va anunța astăzi cel mai mare pachet de ajutor militar oferit până acum Ucrainei

Marea Britanie va anunța astăzi cel mai mare pachet de ajutor militar oferit până acum Ucrainei
Imagine simbol. Sursa foto: Watcharisma / Shutterstock

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va sosi astăzi în Polonia, unde va anunța cel mai mare pachet de ajutor militar oferit până acum Ucrainei. Potrivit Biroului premierului britanic, Sunak va anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru țara vecină, inclusiv 500 de milioane de lire sterline pentru finanțare militară suplimentară și cea mai mare aprovizionare de echipamente vitale.

„Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată astăzi va fi folosită pentru a furniza rapid muniție, sisteme de apărare aeriană, drone și suport ingineresc. Dronele vor fi achiziționate în Marea Britanie, iar fondurile vor sprijini o extindere a lanțurilor interne de aprovizionare pentru apărare”, se arată în comunicat.

De asemenea, Departamentul Apărării va furniza Kievului cel mai mare pachet de armament din istorie, care include:

  • 60 de bărci, inclusiv nave de raid offshore, bărci de scufundări, precum și tunuri navale;
  • peste 1.600 de rachete de atac și antiaeriene, precum și alte rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune;
  • peste 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule blindate Husky, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren;
  • aproximativ 4.000.000 de muniții pentru arme de calibru mic.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Apărarea Ucrainei de ambițiile brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să biruie în acest război, el nu se va opri la granița poloneză. Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie sprijinul nostru - și au nevoie de el acum”, a declarat Rishi Sunak.

Potrivit Biroului premierului britanic, Sunak va discuta la Varșovia cu omologul său Donald Tusk și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre amenințările din partea Rusiei și eforturile Marii Britanii de a sprijini securitatea europeană. Ulterior, oficialul de la Londra va călători, la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

De la declanșarea războiului pe scară largă în țara vecină, Londra a oferit asistență militară și financiară Kievului, solicitând altor țări să facă același lucru. Concomitent, la începutul anului 2024, Ucraina și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au semnat un acord de cooperare în materie de securitate. Potrivit acestui document, Marea Britanie va ajuta Ucraina în cazul unui nou atac rusesc în viitor.