Marea Britanie investește 1,2 milioane de lire sterline pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului

Marea Britanie investește 1,2 milioane de lire sterline pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului
Sursa foto: patpitchaya de la Getty Images

Marea Britanie investește fonduri suplimentare în valoare de 1.195.500 de lire sterline pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și sporirea competitivității întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Mijloacele financiare au fost acordate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Acordul de finanțare în acest sens a fost semnat pe data de 15 mai 2024, la Chișinău, de către Fern Horine, Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova și Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova.

Potrivit PNUD, asistența adițională a Marii Britanii va amplifica rezultatele obținute de proiectul AdTrade în perioada 2018-2024, încurajând creșterea durabilă a întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului, formând parteneriate comerciale și sporind capacitățile lor de export.

Datorită finanțării suplimentare, întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMMM-urile) vor beneficia de asistență pentru a-și spori competitivitatea și a se adapta la standardele comerciale cerute pe piețele externe, precum și pentru îmbunătățirea eficienței și managementului calității, dezvoltarea strategiilor de export, promovarea egalității de gen, aplicarea principiilor de mediu, sociale și de guvernanță, precum și pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, cinci companii vor beneficia de asistență financiară și consultanță pentru implementarea tehnologiilor eficiente energetic, va fi susținut un cluster economic pentru agenți economici de pe ambele maluri și cu sprijinul proiectului, cel puțin 15 companii, inclusiv conduse de femei, vor fi create sau dezvoltate pe ambele maluri ale Nistrului.

Concomitent, datorită asistenței suplimentare din partea Marii Britanii, proiectul PNUD/AdTrade va extinde accesul la programe educaționale STEEAM pentru elevii din cel puțin trei școli de pe malul stâng al Nistrului.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 – cu asistența financiară a Marii Britanii și a Suediei.