Maia Sandu, reacție după ce la Moldovagaz nu a fost aprobat auditul datoriilor istorice: Nu m-a mirat

Maia Sandu, reacție după ce la Moldovagaz nu a fost aprobat auditul datoriilor istorice: Nu m-a mirat
Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu nu se arată mirată de faptul că Consiliului de observatori al companiei Moldovagaz nu a aprobat „Raportul final al auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” către SAP „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”, dat fiind faptul că majoritatea o deține concenul rus.

„M-aș fi mirat dacă ar fi acceptat rezultatele acestui audit. Dar, acum nu ne interesează dacă acceptă sau nu. Noi avem probe, avem dovada unui audit realizat la nivelul standardelor internaționale prin care se spune că datoria R. Moldova nu este de peste 700 și ceva de milioane de dolari, dar e de 9 milioane”, a declarat șefa statului la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Fiind întrebată dacă există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaze naturale la iarnă pentru regiunea transnistreană, dacă autoritățile de pe malul drept al Nistrului ar avea o soluție, Maia Sandu a răspuns:

Nu știu ce va face Gazprom. Nu cred că va sista livrările pentru regiunea transnistreană. Le-ar fi sistat dacă era vorba și de malul drept, dar noi ne-am asigurat că nu mai avem această dependență și Gazprom nu ne poate șantaja (…) Dacă întrerupe gazul pentru regiunea transnistreană, noi putem să cumpărăm gaze naturale contra plată. E soluția firească. Pe partea de curent electric, România este o sursă, iar cu Ucraina nu e clar pentru moment, în cazul în care Federația Rusă o va bombarda”, a conchis președinta.

La de 2 noiembrie a avut loc o ședință a Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. În  ordinea de zi, printre altele întrebări, a fost inclusă „Cu privire la aprobarea Raportului final al auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” către SAP „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”.

Conform rezultatelor votării, o decizie în acest sens nu a fost luată din cauza faptului că din cei 6 membri ai Consiliului de Observatori - 4 persoane care reprezintă SAP „Gazprom” au votat „împotrivă” proiectul de hotărâre propus.

Rezultatul a fost anunțat abia luni, 13 noiembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Autoritățile moldovenești au prezentat miercuri, 6 septembrie, rezultatele raportului auditului datoriilor istorice ale R. Moldova față de Gazprom. Concernul rus pretinde datorii de 800 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul propune achitarea a 8,6 milioane de dolari.