Maia Sandu, la Summitul din Elveția: „Pacea Ucrainei este pacea R. Moldova”
„Pacea Ucrainei este pacea Moldovei”. Declarația aparține președintei Maia Sandu, care a participat sâmbătă la conferința internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului în Elveția. Șefa statului a reafirmat angajamentul de neclintit al țării noastre pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa.
„(...) Pacea trebuie apărată. De noi toți. Noi trebuie să construim o lume care să fie puternică și unită și care să susțină, activ, națiuni precum Ucraina în eforturile lor pentru pace și securitate. Mă aflu astăzi în fața Dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. O pace care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei”, a spus Sandu.
Președinta a mai menționat că R. Moldova facilitează exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale și că țara noastră a primit sute de mii de refugiați și s-a alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți.
„În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații. La fel de important este că noi ne consolidăm reziliența pentru a menține stabilitatea acasă și pentru a fi un vecin puternic și de ajutor pentru Ucraina, cu care avem o graniță de 1200 de kilometri (...)”, a mai adăugat Sandu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia au fost discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.
Cu o zi înainte, Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojieşi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea.