Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona: „O acțiune extrem de dureroasă, dar necesară”

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona: „O acțiune extrem de dureroasă, dar necesară”
Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Imagine simbol

ACTUALIZARE (29, 10:52) Guvernul a aprobat astăzi reorganizarea a șapte instituții de învățământ profesional tehnic prin fuziunea altor opt instituții. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), numărul elevilor este mult prea mic pentru funcționarea eficientă a instituțiilor.

„În condițiile în care fuziunile propuse reprezintă o acțiune extrem de dureroasă, dar necesară pentru dezvoltarea unui sistem de formare profesional-tehnică de calitate, rezistent la șocuri sociale, demografice și economice, țin să menționez că toți elevii își vor continua studiile, iar procesul de instruire al acestora se va desfășura în instituțiile existente până la absolvire”, a menționat secretara de stat Galina Rusu în cadrul ședinței Guvernului din 29 mai.

Autoritățile precizează că personalul didactic va asigura în continuare procesul educațional pentru elevii activi, rețeaua de instituții de învățământ profesional tehnic reorganizată va avea o distribuție geografică echilibrată, asigurând formarea profesională în regiuni conform necesităților pieței muncii.

Totodată, numărul de locuri bugetare, atribuite prin comanda de stat, va fi păstrat și va avea aceeași distribuție regională. Pentru învățământul dual, MEC va solicita majorarea numărului de locuri bugetare.

ȘTIREA INIȚIALĂ (27 mai, 17:02) Mai multe școli profesionale și colegii ar urma să fie absorbite de alte instituții de învățământ profesional tehnic din R. Moldova. Cabinetul de miniștri va decide soarta acestora miercuri, 29 mai, în proiect menționându-se că numărul de elevi este în continuă scădere, iar cheltuielile financiare - nejustificate. Între timp, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, dă asigurări că profesorii nu vor fi concediați, cel puțin nu la prima etapă, transmite postul public.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit proiectului, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Alexăndreni, raionul Sângerei, iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani.

Concomitent, Școala Profesională din Cupcini, raionul Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, raionul Dondușeni, Școala Profesională din Râșcani va absorbi Școala Profesională din Glodeni, Școala Profesională din Orhei va absorbi Școala Profesională din Rezina și Școala Profesională din Telenești, iar Școala Profesională din Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia, se va reorganiza prin absorbția Școlii Profesionale din Vulcănești.

„Procesul educațional în instituțiile respective va continua până la absolvirea tuturor promoțiilor care sunt. Unele din instituțiile respective vor avea și în anul acesta admitere, în același sediu pe care îl au la moment și în același raion. Motivele fuzionării sunt diferite. În unele cazuri este vorba de fraudă și management defectuos, dar și delapidări de fonduri de la bugetul public”, a explicat ministrul Educației, citat de Moldova 1.

În aceeași ordine de idei, oficialul a precizat că profesorii nu vor fi concediați, așa cum s-a vehiculat anterior, „cel puțin nu la primă etapă”, iar toți cei care acum își fac studiile în aceste instituții „vor absolvi aceste instituții.”

Potrivit Ministerului Educației, pentru activitatea eficientă a unei instituții de învățământ profesional tehnic, este nevoie ca în cadrul acesteia să învețe minim 350 de elevi. În ceea ce privește școlile profesionale și colegiile, este necesar un număr de cel puțin 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de astfel de instituții, doar în 26 dintre ele este un număr suficient de studenți.