Mai multe categorii de deținuți vor putea intra în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii

Mai multe categorii de deținuți vor putea intra în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii
Colaj ziar.md

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea care le permite anumitor categorii de deținuți să intre în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit site-ului oficial al Radei Supreme a Ucrainei, liderul de la Kiev a semnat decretul astăzi, 17 mai.

Rada Supremă a adoptat legea pe 8 mai curent, cu votul a 279 de deputați. Potrivit documentului, nu vor putea fi mobilizați deținuții condamnați pentru infracțiuni grave, în special, pentru omor premeditat/săvârșit cu deosebită cruzime, viol și violență sexuală.

Același lucru este valabil în cazul deținuților care au primit sentințe pentru infracțiuni care atentează la securitatea națională a Ucrainei, acte de terorism și al celor care au comis accidente letale sub influența alcoolului și a drogurilor.

De asemenea, nu vor putea să meargă pe front cei care au atentat asupra vieții oamenilor legii, cei care au comis acte de corupție deosebit de grave, precum și cei care au ocupat anterior funcții de răspundere importante, indiferent de articolul infracțiunii (sunt vizați foștii miniștri, ex-deputați, precum și adjuncții și asistenții acestora).

Deputata Elena Șuleak, citată de agenția Unian, a precizat că, în conformitate cu legea, mobilizarea deținuților - sau mai bine zis implementarea mecanismului de eliberare condiționată în raport cu această categorie de cetățeni, se va realiza doar prin hotărâre judecătorească.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, legea prevede următoarele condiționalități:

  • caracterul voluntar al deciziei, exprimate de către deținutul însuși;
  • acordul comandantului unității militare;
  • starea mintală și de sănătate a deținutului trebuie să corespundă cu cerințele înaintate de Forțele Armate ale Ucrainei;
  • deținutul trebuie să mai ispășească încă trei ani de închisoare până la expirarea termenului.

Șuleak a mai spus că deținuții mobilizați vor îndeplini serviciul militar în unități speciale, aceștia urmând să fie supravegheați din punct de vedere administrativ de către comandantul unității militare în care sunt plasați.

Vice-ministra Justiției de la Kiev, Elena Vîsoțkaia, a anunțat în cadrul unui interviu pentru publicația „Glavkom” că 4,5 mii de deținuți și-au arătat disponibilitatea de a încheia un contract de serviciu militar, în schimbul eliberării condiționate.

Potrivit Ministerului ucrainean al Justiției, la 15 mai curent, în penitenciarele din Ucraina își ispășeau pedeapsa 27.471 de deținuți, inclusiv 1.538 de femei. Conform informațiilor anunțate de instituție în cadrul unei ședințe a comitetului de profil, în total, 20.000 de deținuți pot pretinde la dreptul de eliberare condiționată.

Volodimir Zelenski le-a permis străinilor și apatrizilor să se înroleze în Garda Națională a Ucrainei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret care le permite străinilor și apatrizilor apți de a îndeplini serviciul militar să se înroleze voluntar în Garda Națională a Ucrainei. „Străinii care se află legal pe teritoriul Ucrainei, nu au fost condamnați anterior și sunt apți de a…