Mai mult sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Guvernul a aprobat noi relaxări la Programul „373”

Mai mult sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Guvernul a aprobat noi relaxări la Programul „373”
Imagine simbol. Sursa foto: UNDP Moldova

Executivul a aprobat astăzi noi relaxări la Programul Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că simplificările vizate vor crește semnificativ atractivitatea programului.

  • extinderea programului pentru mai multe domenii de activitate, de exemplu, pentru companiile din comerț (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), dar și pentru cele din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor.
  • majorarea sumei maxime accesibile fiecărui beneficiar de la 15 la 40 milioane de lei;
  • permiterea finanțării achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

  • majorarea plafonului maxim de garantare de la 40% la 80% din valoarea creditului pentru garanțiile oferite de Fondul de Garantare a Creditelor (FGC);
  • eliminarea plafonului de accesare a ajutorului financiar din partea statului: prin schimbarea statutului măsurii de sprijin din „schemă de ajutor de minimis” în „ajutor de stat”.

Potrivit ministrului Alaiba, aceste măsuri le vor permite antreprenorilor să producă mai mult, să fie mai competitivi pe piață, să crească și să se dezvolte.

Programul Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor – „373” este un mecanism care ajută întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova să își asigure capital de investiții, la costuri și termene de finanțare accesibile. Până în prezent, peste 300 de beneficiari au contractat în cadrul programului 363 de credite, cu o valoare investițională totală de 1,46 miliarde de lei.