Mai mult de jumătate dintre raioanele din R. Moldova nu au medici legiști

Mai mult de jumătate dintre raioanele din R. Moldova nu au medici legiști
Secția medico-legală Călărași. Sursa foto: oamenisikilometri.md

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, recunoaște că sistemul medical din R. Moldova se confruntă cu o criză profundă de cadre medicale. În cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, oficiala a declarat că instituțiile medicale din țară au nevoie de 700 de medici și aproximativ 1.200 de asistente medicale. Cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie, în special, în zonele rurale. În raioane, la mare căutare sunt și medicii legiști, anesteziologii, cardiologii, oncologii și neonatologii.

De exemplu, în 18 din cele 32 de raioane din țară nu activează niciun medic legist. Într-un material realizat anul trecut, Europa Liberă nota că în ultimii ani a fost sistată activitatea subdiviziunilor teritoriale din Briceni, Ocnița, Dondușeni, Șoldănești, Sângerei, Căușeni, Basarabeasca, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești. Motivul - lipsa personalului medical.

În aceeași situație se aflau și alte șase subdiviziuni, care riscau să fie închise din motiv că în ele lucrează pensionari. Mai exact, este vorba secțiile medico-legale din Râșcani, Edineț, Drochia, Fălești, Nisporeni și Hâncești. Reieșind din informațiile disponibile pe pagina Centrului de Medicină Legală, secția teritorială din Fălești deja nu mai activează. Potrivit celor din domeniu, medicina legală este mai puțin atractivă întâi de toate din cauza salariilor mici.

Ala Nemerenco a declarat la postul public de radio că „exodul” medicilor din întregul sistem a fost determinat de migrație, fenomen care a influențat atât domeniile din R. Moldova, cât și din țările dezvoltate. Întrebată dacă medicii aleg să plece peste hotare din cauza salariilor mici, ministra Sănătății a declarat că pe primul loc s-ar afla condițiile de muncă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În prezent, salariul mediu al unui medic care activează în R. Moldova ajunge la 18.600 de lei. Oficiala a precizat că medicii care activează în spitale primesc o leafă medie de 19 mii de lei, cei de pe urgență – 24.200 de lei, iar un medic de familie are un salariu mediu de 18.700 lei.

„Poate nu este un salariu comparativ cu țările UE, acolo tindem să ajungem, dar este un salariu care îi permite unui medic să nu se gândească cu ce își întreține familia. Avem și foarte multe politici motivaționale și suport ca să îi atragem și să îi menținem pe tineri în sistemul medical”, a conchis Ala Nemerenco.

Recent, Paramentul a votat în prima lectură un proiecte care prevede modificări la Legea ocrotirii sănătății. Conform noilor prevederi, tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat, inclusiv pentru navetă.

Conform datelor statistice, în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12 600 de medici și 23 687 de personal medical cu studii medii.

UPDATE/ Mai mulți medici și farmaciști vor beneficia de indemnizații majorate. Proiectul, votat în prima lectură
ACTUALIZARE (13 iunie 12:33) Tinerii specialiști din domeniul medicinii și farmaciei vor beneficia de indemnizații majorate și compensații din bugetul de stat. Potrivit proiectului, aprobat în prima lectură de Parlament, tinerii specialiști cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți me…
Bani pentru medicii care fac naveta până la locul de muncă
Călătoriile medicilor care face naveta pentru a ajunge la locul de muncă vor fi acoperite de stat, anunță ministra Sănătății.