Macron: Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova „străpunge linia frontului”

Macron: Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova „străpunge linia frontului”
Sursa foto: European Union

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina. Într-un interviu publicat joi de „The Economist”, acesta a declarat că va trebui să „ne punem problema” dacă Moscova „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, scrie Agerpres.

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea. A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit”, a declarat preşedintele francez.

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor. Acesta a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, nu vom mai avea securitate în Europa. Cine poate spune că Rusia se va opri acolo? Ce securitate (va mai exista) pentru alte ţări învecinate, R. Moldova, România, Polonia, Lituania şi multe altele? Şi în fond, ce credibilitate vor mai avea europenii care au cheltuit miliarde, care au declarat că acolo este în joc supravieţuirea continentului şi care nu şi-au oferit mijloacele de a opri Rusia? Deci da, nu trebuie să excludem nimic", a insistat Macron.

Potrivit UNIAN, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că soldații francezi nu vor trebui să lupte pe front atâta timp cât trupele ucrainene se află pe câmpul de luptă. Rusia anunța că Franța trimite 1.500 de soldați în Ucraina.

Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina
Președintele francez a anunțat luni, 26 februarie, crearea unei coaliții pentru a oferi sprijin de urgență Ucrainei.
Cancelarul german Olaf Scholz exclude posibilitatea ca țările membre UE sau NATO să trimită trupe în Ucraina
Niciun soldat al țărilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis în Ucraina, a dat asigurări cancelarul german Olaf Scholz marți, după ce președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate, scrie AFP. „Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil și pentru