Macron anunţă dizolvarea Adunării Naţionale după victoria extremei drepte la alegerile europene

Macron anunţă dizolvarea Adunării Naţionale după victoria extremei drepte la alegerile europene
Sursa foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool/File Photo

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat duminică seara dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea de noi alegeri legislative după victoria extremei drepte franceze la alegerile europene, scrie Agerpres. Primul tur al alegerilor va avea loc pe 30 iunie.

„Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea” tur de scrutin, a declarat şeful statului francez într-un discurs televizat după anunţarea rezultatelor alegerilor europene, al căror rezultat „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”.

Marine Le Pen a declarat că „acordând listei RN peste 32%, francezii tocmai le-au acordat cel mai mare scor al unui partid din ultimii 40 de ani”.

„Votul francezilor este definitiv: președintele, răspunzând apelului lui Jordan Bardella, tocmai a anunțat că poporul francez se va întoarce la urne peste câteva săptămâni”, a adăugat Marine Le Pen, care a „salutat” dizolvarea parlamentului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta, a obţinut între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene de duminică din Franţa, mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), conform unor exit-polluri realizate de institutele de sondare Ifop şi Ipsos.