Lista documentelor acceptate pentru traversarea frontierei de stat de către străini a fost modificată

Lista documentelor acceptate pentru traversarea frontierei de stat de către străini a fost modificată
Sursa foto: bizlaw.md

Guvernul R. Moldova a aprobat miercuri, 5 iunie, modificări la lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a R. Moldova. Proiectul actului normativ a fost elaborat în temeiul Legii privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe care sunt exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a țării, anunță Ministerul de Interne (MAI).

Conform hotărârii de Guvern aprobate, la lista documentelor de călătorie emise de Elveția, Italia, Lituania și Germania se adaugă pașaportul temporar, care urmează a fi acceptat pentru traversarea frontierei de stat a R. Moldova.

Totodată, la lista documentelor de călătorie pentru Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda și Slovacia se adaugă pașaportul de urgență.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, Guvernul Republicii Moldova face un pas important spre alinierea cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, conform căreia „orice persoană are dreptul de a circula în mod liber și de a-și alege reședința în interiorul granițelor unui stat.”

Potrivit MAI, scopul general al acestui proiect este asigurarea respectării drepturilor fundamentale la libera circulație a persoanelor, având la bază eliberarea de către unele state a unor documente de călătorie de tip nou. Un alt motiv care justifică necesitatea modificărilor este practica din punctele de trecere a frontierei de stat, care indică necesitatea intervenției normative în raport cu cetățenii statelor exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la intrarea, ieșirea și tranzitarea teritoriului țării noastre.