Liderul cecen Ramzan Kadîrov ar suferi de necroză pancreatică acută - Novaya Gazeta

Liderul cecen Ramzan Kadîrov ar suferi de necroză pancreatică acută - Novaya Gazeta
Sursa foto: novayagazeta.eu

Liderul cecen Ramzan Kadîrov trăiește de peste cinci ani cu un diagnostic de necroză pancreatică, a relatat luni site-ul independent de știri Novaya Gazeta Europe, citând surse anonime de la spitalul prezidențial din Moscova unde ar fi fost tratat.

Starea sa în deteriorare ar fi determinat Kremlinul să înceapă să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în republica din Caucazul de Nord.

În toamna anului trecut, au apărut informații precum că liderul cecen  ar suferi de probleme renale, însă Kadîrov a apărut în videoclipuri atent orchestrate în încercarea de a risipi zvonurile.

Potrivit Novaya Gazeta Europe, medicii l-au diagnosticat inițial pe Kadîrov cu necroză pancreatică acută – o afecțiune gravă care poate duce la deces – în ianuarie 2019.

În luna următoare, Kadîrov a anunțat printr-un decret că a cedat pentru scurt timp puterile președintelui parlamentului regional „pentru perioada de incapacitate temporară a mea”, fără a-și dezvălui boala. El a emis un alt decret privind un transfer de putere la fel de scurt în ianuarie 2020.

Novaya Gazeta Europe a raportat că starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid în primăvara anului 2022, obligându-l să lipsească de la o serie de apariții televizate și ridicând suspiciuni cu privire la absența sa periodică din ochii publicului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În septembrie 2023, Novaya Europe a declarat că Kadîrov a fost spitalizat la Spitalul Clinic Central de elită din Moscova timp de aproximativ o lună cu insuficiență pulmonară acută, după ce a luat o supradoză de somnifere care l-ar fi ajutat să își aline durerea.

Deși medicii au reușit să îi stabilizeze funcția respiratorie la momentul respectiv, constatările medicilor ar fi determinat familia lui Kadîrov să concluzioneze că acesta nu se va putea recupera complet.

În acea perioadă, Kremlinul a început să lucreze la un plan de succesiune în cazul în care Kadîrov va muri, potrivit Novaya Europe. Oficialii nu au comentat articolul realizat de Novaya Gazeta Europe, iar detaliile acestuia nu au putut fi verificate în mod independent.

Kadîrov a condus cu mână de fier Cecenia, o regiune rusă din Caucazul de Nord care a fost devastată de două războaie sângeroase între Moscova și forțele separatiste în anii 1990 și la începutul anilor 2000, de când Putin l-a numit oficial în 2007.

Criticii l-au acuzat pe Kadîrov de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv de tortură sistemică și de execuții extrajudiciare.