Letonia a început să expulzeze cetățenii ruși care nu mai dețin permis de ședere

Letonia a început să expulzeze cetățenii ruși care nu mai dețin permis de ședere
Pictură murală care îl înfățișează pe Vladimir Putin, pe o clădire adiacentă ambasadei Rusiei din Letonia. Sursa foto: Andrey Rudakov / Bloomberg

Letonia le-a ordonat cetăţenilor ruşi care nu mai dețin permis de ședere să părăsească țara. Potrivit publicației Der Standart, citată de Unian, șase ruși au primit recent notificarea de a părăsi teritoriul Letoniei. Doi dintre aceștia au plecat deja, pe când ceilalți mai au la dispoziţie 30 de zile.

Măsurile respectivă reprezintă o consecinţă a modificărilor operate în legea letonă privind imigranţii, adoptate în toamna anului 2022 ca răspuns la invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina.

Astfel, cetățenii ruși care doresc e să continue să locuiască legal înLetonia trebuie să solicite statutul de rezident permanent și să-și confirme cunoștințele în materie de limbă letonă în cadrul unui examen. Persoanele care nu îndeplinesc condiţiile juridice pentru obţinerea permisului de ședere, trebuie să părăsească Letonia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit autorităților letone, în prezent, țara găzduiește aproximativ o mie de cetățeni ruși, care riscă să fie supuși deportării.

Letonia, care are frontieră comună cu Rusia, este ţară membră a NATO şi are o populaţie de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Un sfert dintre acestea au origini ruseşti, majoritatea imigranţilor venind în Letonia încă în perioada sovietică. Agerpres notează că o bună parte dintre ei, în special persoane vârstnicii, nu deţin cetăţenia letonă.

În toamna anului 2022, Letonia a restricționat intrarea cetățenilor ruși în țară, concomitent limitând și eliberarea vizelor  pentru această categorie. Mai mult, în luna ianuarie curent, autoritățile letone au avertizat o mie de ruși care locuiesc în țară în privința necesității de a părăsi țara sau de a-și reglementa statutul de rezident, în conformitate cu legislația în vigoare.