Lacurile și izvoarele din capitală, poluate și contaminate cu bacterii. Avertismentul specialiștilor

Lacurile și izvoarele din capitală, poluate și contaminate cu bacterii. Avertismentul specialiștilor
Sursa foto: moldova.org

Chișinăuienii sunt îndemnați să nu se scalde în lacurile din capitală și să nu consume apa din izvoare. Potrivit rezultatelor investigațiilor de laborator, efectuate de Centrul de Sănătate Publică, apa din lacurile de pe teritoriul municipiului conține nitrați și este contaminată cu bacterii, iar nisipul de pe plaja „La izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate.

„S-a constatat că apa din bazinele acvatice din parcurile „Rîșcani”, „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La izvor”, (după consumul chimic și biochimic de oxigen), se încadrează în clasa a V-a  după gradul de poluare. [...] Astfel, specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău au constatat că apa din lacurile din parcurile municipale nu poate fi utilizată în scopuri de agrement”, au anunțat reprezentanții Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Concomitent, specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău au investigat calitatea apei din izvoarele amplasate în parcurile din capitală. Conform rapoartelor, în apa din izvoarele din parcurile „Valea Trandafirilor nr. 2”, „Valea Morilor” și „La izvor” s-a stabilit un conținut de nitrați cuprins între 56,0 și 145,2 mg/l – norma fiind de până la 50 mg/l.

„În apa din izvoarele nr. 1 și 2 din parcul „Valea Trandafirilor” au fost depistate bacterii coliforme de la 3-201 NCP/100 ml și enterococi intestinali, norma fiind 0 NCP/100 ml”, au adăugat responsabilii.

Responsabilii de la Spații Verzi au precizat că vor instala panouri informative, prin care locuitorii și oaspeții capitalei vor fi îndemnați să nu se scalde în lacurile din parcurile municipale, și, totodată, vor fi atenționați suplimentar să nu consume apă din izvoare.

Un copil s-ar fi infectat cu salmonella și alți viruși, după ce s-a jucat în havuzul din „Valea Trandafirilor”
Un copil de doi ani a ajuns la spital infectat cu salmonella și alți viruși periculoși, informează TVR Moldova. Mama copilului a spus că s-a adresat la medic după ce, în urmă cu câteva zile, micuțul s-a jucat în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor” din capitală.
Chișinăuienii, îndemnați să nu se scalde în havuzuri
Autoritățile municipale atenționează părinții și supravghetorii că scăldatul în havuzuri poate prezenta pericol pentru sănătate.