La postul vamal Giurgiulești-Galați a fost inaugurat primul scaner cu raze X de la frontiera moldo-română

La postul vamal Giurgiulești-Galați a fost inaugurat primul scaner cu raze X de la frontiera moldo-română
Sursa foto: Autoritatea Vamală Română

La postul vamal Giurgiulești-Galați a fost inaugurat primul scaner cu raze X de la frontiera moldo-română. Acesta este și primul dintre cele 26 de scanere procurate de autoritățile române cu bani europeni, care deja a fost instalat și inaugurat.

Ministrul român al Finanțelor de la București, Marcel Boloș, a precizat că instalarea primului scaner cu raze X reprezintă un moment crucial în eforturile autorităților de a combate activitățile ilegale, în special, contrabanda.

„Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mișcare strategică în acest sens. Ele vor revoluționa modul în care verificăm conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne să efectuăm inspecții mai rapide și mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligența artificială nu numai că va consolida securitatea noastră națională, dar și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii”, a declarat Boloș.

Potrivit oficialului de la București, odată cu operaționalizarea tuturor celor 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din România, țara vecină va acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, în luna decembrie a anului trecut, Autoritatea Vamală Română a anunțat că birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, procurate cu bani europeni. Partea română preciza că primele aparate urmează să fie livrate şi montate chiar la începutul anului 2024.

Ulterior, în februarie curent, România a recepționat primele două scannere cu raze X pentru inspectarea mărfurilor. Marcel Boloş, anunţase atunci că acestea vor deveni funcţionale până la sfârșitul lunii martie, la posturile vamele Leușeni-Albița și Giurgiuleşti-Galați.

Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență/PNRR), iar finanțarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34.060.459 euro.

  • În anul 2024, vor deveni operaționale nouă scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Constanța Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet și Moravița.
  • În anul 2025, vor fi amplasate opt scanere în birourile vamale din: Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.
  • În 2026, vor fi operaționale nouă scanere în vămile Constanța Sud, Halmeu,  Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.
FOTO/ La posturile vamale Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați vor fi instalate scanare cu raze X
România a recepționat primele două scannere cu raze X pentru inspectarea mărfurilor, procurate cu bani europeni. Ministrul Finanțelor de la București, Marcel Boloş, a anunţat că acestea vor deveni funcţionale până la sfârșitul lunii martie, la posturile vamele Leușeni-Albița și Giurgiuleşti-Galați.…