La Chișinău va fi vernisată o expoziție de cămăși cu altiță. Vizitatorii vor putea admira 71 de piese unice

La Chișinău va fi vernisată o expoziție de cămăși cu altiță. Vizitatorii vor putea admira 71 de piese unice
Sursa foto: Shutterstock

Cu prilejul Zilei Universale a Iei, la Chișinău va fi vernisată o expoziție în care vor fi prezentate zeci de cămăși cu altiță, specifice diferitor regiuni. În total, vor fi expuse 71 de piese unice din colecția artistei plastice Marghiolița Constantinescu Rogojan, care a donat statului român o colecție de peste 250 de piese de costum tradițional românesc.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

„Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții încercăm să facem cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei”, precizează organizatorii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 23 iunie, la ora 11:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Evenimentul va include un scurt recital susținut de interpreta de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului din sudul țării. Vizitatorii vor avea ocazia să admire exponatele până pe 31 iulie.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual pe data de 24 iunie, odată cu Sânzienele. Sărbătoarea a fost inițiată în 2013 de către comunitatea „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, și a ajuns să fie recunoscută în întreaga lume.

Pe 1 decembrie 2022, „cămașa cu altiță” a fost inclusă în patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

VIDEO/ Mai multe femei din Bălți au învățat să croiască și să țese ii
Mai multe femei din Bălți au învățat cum să croiască și să țese o ie, în cadrul unui atelier de creație, desfășurat la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiu. Ghidate de meșterul popular Stela Draguțan, participantele s-au familiarizat cu arta cămășii cu altiță. La finalul sesiunilor, fiecare…