La Chișinău a fost lansat un proiect destinat incluziunii pe piața muncii, cu un buget de 2.000.000 de euro

La Chișinău a fost lansat un proiect destinat incluziunii pe piața muncii, cu un buget de 2.000.000 de euro
Sursa foto: independentpeople.net

În R. Moldova a fost lansat joi un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană - „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”. Proiectul cu un buget de 2.000.000 de euro va fi implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

„Proiectul vine în esență să sprijine eforturile Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a reforma și a îmbunătăți activitatea a două instituții cheie. Ne referim la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aici vrem să avem mai multă performanță, mai multe procese puse la punct și integritate”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, în 2023, Ministerul a susținut angajarea a 11.062 de persoane în câmpul muncii și își propune ca acestora să ajungă în 2024 la 18.000, iar în 2025 - la aproape 30.000.

„Pe direcția inspecției muncii, la fel, ne dorim mai puține accidente de muncă și mai multe persoane care sunt formalizate. Pentru a atinge aceste rezultate avem nevoie de reforme profunde și acest proiect ne va ajuta să facem acest lucru”, a conchis Buzu.

Lansarea proiectului a avut loc în cadrul vizitei la Chișinău a comisarului European pentru locuri de muncă și drepturi sociale - Nicolas Schmit, împreună cu Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert Houngbo, la invitația Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Agenda oficialilor a inclus întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, precum și cu reprezentanții Confederației Naționale a Patronatelor și ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

De asemenea, oficialii au avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Agenda Comisarului European pentru locuri de muncă și drepturi sociale se va încheia cu o vizită la Centrul de Intervenție Timpurie „Voinicel”, care anterior a beneficiat de suportul financiar al Uniunii Europene.