Krasnoselski, adresare către Maia Sandu: „Țineți-vă de cuvânt. Permiteți livrarea gazelor naturale”
Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat astăzi pe contul său de Telegram un mesaj adresat președintei Maia Sandu, în care îi cere „să se țină de cuvânt” și să nu creeze obstacole în livrarea gazelor naturale pe malul stâng.
În debutul postării, Vadim Krasnoselski motivează că a recurs la comunicarea prin intermediul platformei de mesagerie întrucât nu are posibilitatea să i se adreseze „șefei statului vecin” personal, în cadrul unei întâlniri oficiale.
„Stimata doamnă Sandu, dumneavoastră, în calitate de președinte al R. Moldova, ați declarat public în cadrul unui briefing susținut pe 14 ianuarie că nu veți crea impedimente pentru furnizarea gazelor naturale rusești. (...) Totuși, odată cu apariția unei soluții propriu-zise a problemei și a unui furnizor real – o companie moldovenească care deține licență pentru transportarea și furnizarea gazelor – observăm o rezistență acerbă din partea oficialilor din R. Moldova, care fac tot posibilul pentru ca furnizarea acestei resurse energetice vitale să nu aibă loc. Scopul urmărit este agravarea crizei existențe”, continuă Krasnoselski.
„Mă adresez dumneavoastră în calitate de persoană responsabilă și președinte al R. Moldova. Faceți tot ce vă stă în putere. Țineți-vă de cuvânt. Permiteți livrarea gazelor naturale în Transnistria”, a conchis autoproclamatul lider din regiunea transnistreană.
Într-o reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a precizat că declarațiile lui Vadim Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a realității.
„Așa cum a menționat și Președinta Maia Sandu în conferința de presă recentă, Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condițiile legale existente. Dimpotrivă, autoritățile de la Chișinău au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid. (...) Este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană este Moldovagaz, unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”, a scris Igor Zaharov pe canalul său de Telegram.
Mai devreme, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serbrian a reiterat în cadrul unei conferințe de presă că R. Moldova nu va împiedica tranzitul gazului rusesc pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totodată, Serebrian s-a arătat sceptic de scenariul conform căruia Rusia ar putea cumpăra gaze naturale pentru Tiraspol de pe piața spot europeană, prin intermediul Natural Gaz DC SRL.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că, pe 15 ianuarie, Vadim Krasnoselski a anunțat că livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană va fi reluată „în curând”, fără a preciza despre ce rută este vorba. Potrivit lui Krasnoselski, negocierile s-au desfășurat la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse, iar gazul rusesc ar urma să fie livrat sub formă de ajutor umanitar, în cantități necesare pentru populația și întreprinderile din regiune.
Ulterior, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea nu a participat la negocierile de la Moscova, iar compania-fiică a concernului rus Gazprom nu a fost înștiințată că Tiraspolul și Rusia ar fi ajuns la o înțelegere privind reluarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană.
În aceeași zi, în presă a apărut informația că fostul director al Metalferos și Chișinău-Gaz, Arcadie Vicol, ar fi fost audiat de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în legătură cu contractul-cadru încheiat dintre compania sa, Natural Gaz DC SRL, cu Tiraspoltransgaz, conform căruia Tiraspolul ar urma să procure gaze naturale din UE.
Deși portalul Deschide.MD a scris inițial că Vicol ar fi suspectat de „trădare de patrie și activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse” și că acesta ar urma să implementeze mai multe „scheme obscure privind livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană”, antreprenorul a negat toate acuzațiile și a declarat că nu a fost o audiere, ci o discuție.
De menționat că și ziarul financiar rus „Kommersant” a scris că autoritățile de la Moscova ar lucra la posibilitatea de a furniza Tiraspolului gaze naturale achiziționate de pe piața spot europeană.