Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale din România

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale din România
Imagine simbol

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul privind promulgarea legii care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale din România cu cel mult trei luni înainte de încheierea mandatului preşedintelui.

Conform legii, ziua alegerilor este duminica. Cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre, notează news.ro.

Pe 20 martie curent, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații grupului parlamentar al Uniunii Salvați România (USR) și deputații Forţei Dreptei privind legea care prevede modificarea datei alegerilor prezidențiale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În esență, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuție un element fundamental al dreptului electoral”, anunța atunci CCR.

Potrivit presei de peste Prut, cele două partide acuzau că proiectul a fost adoptat de către Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) şi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), „cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice”.

Anterior, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 15 şi 29 septembrie, iar pe 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale.