Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării. Patriot pentru Ucraina, pe agendă

Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării. Patriot pentru Ucraina, pe agendă
Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat pentru ziua de joi ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT). Presa de peste Prut scrie că în cadrul ședinței se va discuta despre transferul unui sistem Patriot către Ucraina. La finalul ședinței e așteptată și o declarație a președintelui Iohannis cu privire la NATO.

Potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale, citat de Observator News și Europa Liberă România, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forțele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni şi operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La reuniunea CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, mai spune sursa citată.

Sistemul Patriot pentru Ucraina

Pe 22 mai, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu acceptă „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Șeful statului român a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”.

Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot, că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi țara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranța României.

Iohannis și șefia NATO

După anunțul Ungariei și Slovaciei că sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru șefia NATO, România a rămas singura țară dintre cele 32 de membre care își păstrează obiecțiile pentru premierul olandez. Președintele Klaus Iohannis e și el candidat.

Întrebat dacă își va retrage candidatura în aceste condiții, președintele român a răspuns că va furniza un comentariu joi, 20 iunie, după ce va discuta acest subiect în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).