Japonia a început să elibereze în oceanul Pacific apa de la centrala nucleară avariată din Fukushima/ FOTO

Japonia a început să elibereze în oceanul Pacific apa de la centrala nucleară avariată din Fukushima/ FOTO
Sursa foto: Reuters/ Kyodo

Japonia a început joi, 24 august, să elibereze în oceanul Pacific un milion de tone de apă, folosită la răcirea miezurilor reactoarelor care au intrat în topire după tsunamiul devastator din 2011, informează Reuters.

Conform Reuters, operațiunea de deversare se face în cantități mici și ar urma să dureze decenii. Apa a fost tratată pentru a scăpa de substanțele radioactive și este considerată sigură de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Însă organizațiile de mediu, pescarii japonezi și, mai ales, China care se teme că pe țărmurile sale va ajunge apă radioactivă, critică această decizie.

„Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi să implice circa 7.800 de metri cubi de apă tratată din centrală, a precizat uzina de Curent Electric din Tokyo (Tokyo Electric Power sau Tepco - n. red.). Tepco anunță despre alte trei evacuări până la sfârşitul lunii martie 2024, pentru volume echivalente cu prima”, scrie sursa citată.

În total, Japonia intenţionează să deverseze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape uzate stocate până acum pe amplasamentul centralei Fukushima Daiichi. Acest proces va fi făcut treptat și ar trebui să dureze până în anii 2050, iar conţinutul de apă tratată din evacuările zilnice în mare nu va depăşi 500 m3.

Potrivit analiştilor, este foarte probabil ca poziţia negativă a Beijingului în privinţa apelor de la Fukushima să fie legată şi de relaţiile dintre cele două ţări, care sunt deja tensionate în multe chestiuni economice şi geopolitice, raportează Reuters.

Alte state din Asia-Pacific care au relaţii mai bune cu Japonia, precum Coreea de Sud, Taiwan, Australia şi Fiji şi Insulele Cook, şi-au exprimat încrederea în siguranţa procesului de eliberare controlat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie agenția de presă americană.