Investiții de aproape trei milioane de euro: Un liceu din orașul Șoldănești a fost reabilitat energetic

Investiții de aproape trei milioane de euro: Un liceu din orașul Șoldănești a fost reabilitat energetic
Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale 

Circa 600 de elevi care își fac studiile la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, din orașul Șoldănești, vor beneficia de un mediu mai confortabil de studii, iar 67 profesori și personal auxiliar – de condiții mai bune de muncă, grație suportului oferit de Uniunea Europeană. Proaspăt renovată energetic, instituția de învățământ a fost inaugurată marți, 27 februarie.

„Beneficiari ai acestui proiect minunat sunt 574 de elevi din zece sate ale raionului Șoldănești și două localități din raionul Rezina. Ne bucură enorm faptul că tot mai mulți părinți decid să înscrie copiii în liceul nostru. Acest proiect a contribuit la desemnarea de către Ministerul Educației și Cercetării a liceului nostru drept - Școală model, una din cele 35 din țară”, a menționat directoarea interimară a liceului, Rodica Grosu.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului au inclus renovarea acoperișului și izolația pereților exteriori ai clădirilor blocurilor liceului, schimbarea geamurilor, reabilitarea sistemului interior de încălzire, lucrări de ventilare și electricitate, instalarea a 15 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră și  renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției.

De asemenea, bucătăria liceului a fost dotată cu tehnică performantă, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu nevoi speciale și au fost efectuate lucrări de amenajare a teritoriului prin montarea pavajului și executarea scărilor exterioare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„O școală bună trebuie în primul rând să asigure condiții bune de învățământ. Aici, la Șoldănești, am văzut școala pe care vreau s-o văd în fiecare localitate din R. Moldova. Datorită suportului din partea GIZ și a UE, cei 574 de elevi vin la ore într-un mediu modern, prietenos și incluziv”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Valoarea totală a lucrărilor constituie circa 2,94 milioane de euro, din care 2,88 milioane de euro au fost oferite de către UE cu titlu nerambursabil și circa 62.800 de euro – contribuție locală.

Potrivit directorului interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADRC), Ion Pînzari, în cadrul proiectului au fost eficientizate energetic patru licee în Ungheni, Strășeni, Holercani și Șoldănești, și au fost extinse rețele de apeduct și canalizare în orașele Ungheni și Călărași. Valoarea totală a proiectelor implementate în regiunea Centru este de circa 12,82 milioane de euro.