COVID-19 revine în R. Moldova? Specialiștii ANSP prognozează un nou val de îmbolnăviri în noiembrie

COVID-19 revine în R. Moldova? Specialiștii ANSP prognozează un nou val de îmbolnăviri în noiembrie
Sursa foto: UNDP Moldova/ Adriana Bîzgu

Tot mai multe state din Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a incidenței virusului COVID-19. Potrivit responsabililor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), doar într-o săptămână, în perioada 11-17 septembrie, în R. Moldova s-au înregistrat 825 de cazuri de infectări cu COVID-19 - cu 303 cazuri mai mult decât pe parcursul lunii august.

Potrivit ministrului român al Sănătății, Alexandru Rafila, în România sunt testate pozitiv cu virusul COVID-19 câte 2.000 de persoane zilnic. În acest context, ziar.md a solicitat opinia specialistului ANSP Ștefan Gheorghiță, pentru a afla care este situația epidemiologică din țara noastră.

„Conform datelor, în perioada 11-17 septembrie, în comparație cu săptămâna precedentă, avem o creștere de 1,9 ori a cazurilor noi. În cifre, în săptămâna 37 au fost înregistrate 825 de cazuri noi de infecție cu COVID-19, în timp ce în săptămâna 36 - 424 de cazuri. Pe parcursul acestei săptămâni au fost efectuate peste 9.000 de teste în laborator”, a declarat epidemiologul Ștefan Gheorghiță pentru ziar.md, adăugând că în perioada respectivă nu s-au înregistrat cazuri de deces, provocate de virus.

În comparație, pe parcursul lunii august au fost înregistrate 522 de cazuri de COVID-19, șapte dintre ele fiind în regiunea transnistreană.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM.

Potrivit epidemiologului, creșterea cazurilor din ultima perioadă se explică prin faptul că, deși virusul circulă în societate, populația s-a relaxat și nu mai este la fel de prudentă.

„Au trecut deja 17 zile din luna septembrie, când s-au format noi colective atât în instituțiile de educație timpurie, cât și în cele de învățământ. Totodată, se atestă o migrație sporită pe plan intern și extern. Mulți concetățeni au fost la odihnă în Europa, alții au venit în vizită la rude în R. Moldova. Luând în considerație că în perioada precedentă au fost înregistrate mai puține cazuri, persoanele s-au relaxat, nu sunt atente la măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19”, explică specialistul.

Ștefan Gheorghiță prognozează că la începutul lunii noiembrie, în R. Moldova se va înregistra un nou val de COVID-19. În contextul creșterii numărului de cazuri, ANSA recomandă populației să fie prudentă, și să aibă grijă de sănătatea proprie și a celor din jur.

„Măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19 sunt foarte simple. La apariția primelor simptome, persoanele trebuie să se adreseze la medicul de familie, dacă sunt copii care frecventează instituțiile de educație sau instituțiile de învățământ - să fie izolați acasă și să fie tratați în conformitate cu recomandările medicului de familie”, a conchis epidemiologul.

În R. Moldova, restricțiile în sănătate publică au fost impuse în luna martie a anului 2020, când în țară au fost înregistrate primele cazuri de infecție cu COVID-19.

Pe 15 aprilie 2022, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis anularea stării de urgență în sănătate publică începând cu 16 aprilie. Potrivit datelor oferite de autorități în acea perioadă, după aproape doi ani de la declararea stării de urgență, în țară au murit peste 11.400 de oameni din cauza infecției cu COVID-19.

Iată câteva reguli care trebuiesc respectate, pentru a evita infectarea și răspândirea virusului COVID-19:

  • Curățați mîinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool
  • Respectați regulile corespunzătoare de strănut și tuse: acoperiți-vă gura și nasul cu șervețelul sau cu pliul cotului când strănutați sau tușiți. Aruncați imediat șervețelul folosit și spălați-vă mâinile
  • Evitați să vă atingeți fața cu mâinile (gura, nasul, ochii)
  • Păstrați distanțarea socială de cel puțin 1,5 m: evitarea strângerile de mâini ,îmbrățișarea sau sărutarea oamenilor, schimbul de mâncare, ustensile, căni și prosoape
  • Evitați contactul direct cu oricine are simptome de răceală sau gripa
  • Adresați-vă medicului de familie sau serviciului 112 pentru îngrijiri medicale dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație
  • Curățați suprafețele care ar fi putut intra în contact cu virusul și, în general, curățați suprafețele mai des (în special în spațiile publice)
  • Dacă decideți să purtați mască de protecție igienică, asigurați-vă că aceasta vă acoperă nasul și gura - evitați atingerea măștii în timp ce o purtați. Imediat după utilizare, aruncați masca și spălați-vă pe mâini
  • Gătiți bine carnea și ouăle
  • Evitați contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice sau domestice).