Începând de azi, Finlanda poate aplica sechestru asupra mașinilor cu numere de înmatriculare rusești

Începând de azi, Finlanda poate aplica sechestru asupra mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Automobil cu numere de înmatriculare rusești, surprins în Finlanda. Sursa foto: Miika Koskela / Yle

Începând cu ziua de sâmbătă, 16 martie, autoritățile din Finlanda pot aplica sechestru asupra mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Directorul departamentului de control al vămilor finlandeze Sami Rakshit a declarat că poliția, polițiștii de frontieră sau funcționarii vamali pot să oprească un automobil înmatriculat în Federația Rusă și să solicite motivul aflării acestuia în țară. În lipsa unui motiv pertinent, vehiculul poate fi reținut.

Totuși, există și excepții. De exemplu, o mașină cu numere de înmatriculare rusești poate fi folosită pe teritoriul Finlandei de către studenții cu frecvență la zi sau persoanele care lucrează în baza unui contract de muncă pe durată determinată.

Serviciul Vamal finlandez a declarat că nu deține informații despre numărul total al autoturismelor înmatriculate în Rusia, care se află în țară. Cu toate acestea, anterior, postul public Yle scria că peste 70 de astfel de mașini rămân pe aeroportul Helsinki-Vantaa.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit presei locale, printre mașinile care adunau praf în parcarea aerogării din Helsinki se număra un Mercedes Benz GLE 63s AMG, în valoare de 300 de mii de euro, un Porsche Cayenne GTS, care costă aproximativ 200 de mii de euro, precum și alte mărci de mașini scumpe.

În septembrie 2023, Comisia Europeană a declarat că, din cauza sancțiunilor impuse, cetățenii Federației Ruse nu pot importa în UE mașini cu numere de înmatriculare rusești.

Ulterior, Estonia, Letonia, Finlanda și Polonia au interzis intrarea automobilelor cu numere de înmatriculare rusești, iar Lituania a obligat proprietarii de mașini înmatriculate în Rusia să-și scoată vehiculele din țară.

Zilele trecute, Serviciul Penal Vamal din Lituania, țară în care expirase termenul de re-înmatriculare a mașinilor cu numere rusești, a reținut primul autoturism care a încălcat noua prevedere.

Finlanda a introdus controale non-stop la frontiera cu Norvegia, pentru a stopa accesul mașinilor rusești
Finlanda a introdus controale non-stop la granița cu Norvegia, pentru a împiedica intrarea mașinilor rusești pe teritoriul său. Dacă anterior ofițerii vamali erau prezenți la cele șase puncte vamale doar în timpul zilei, iar seara și noaptea se efectuau controale aleatorii, acum, frontiera este păzi…
Norvegia s-ar putea alătura statelor care au interzis intrarea în țară a mașinilor cu numere rusești
Norvegia intenționează să interzică intrarea în țară a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești. Despre acest lucru informează publicațiile Current Time și Meduza, care fac trimitere la postul norvegian NRK. „Norvegia, ca și Finlanda, va introduce restricții la importul și utilizarea mașinilor…
Polonia interzice intrarea pe teritoriul său a mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Polonia interzice, începând cu data de 17 septembrie, intrarea pe teritoriul său a autovehiculelor pentru pasageri înregistrate în Rusia. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 16 septembrie, de ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski. „Niciun autoturism rus nu va mai putea intra în Polonia. Stimați…