Începând cu 31 martie 2025, în R. Moldova vor fi puse în circulație cărțile de identitate

Începând cu 31 martie 2025, în R. Moldova vor fi puse în circulație cărțile de identitate
Colaj ziar.md. Sursa foto: Guvernul R. Moldova / Agenția Servicii Publice

ACTUALIZARE, 28 martie, 12:00: Deputații au votat în a doua lectură proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

Modificările legislative vor intra în vigoare începând cu data realizării condițiilor tehnice necesare eliberării cărților de identitate și de rezidență, dar nu mai târziu de 31 martie 2025. De asemenea, după publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul, în termen de șase luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea în concordanță a legislației în vigoare.

Prin ce se deosebește buletinul de identitate de cartea de identitate, care va fi pusă în circulație din 2025
Proiectul pentru modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat în prima lectură de Parlamentul R. Moldova. După votarea proiectului în lectura finală, se va intra în linie dreaptă pentru producția cărților electronice de identitate și eliberarea lor,…

ȘTIREA INIȚIALĂ, 6 martie, 13:00: În R. Moldova vor apărea două modele noi de acte de identitate de tip card, care a urma să fie puse în circulație nu mai târziu de data de 31 martie 2025. Mai exact, este vorba de „cartea de identitate” - eliberată cetățenilor moldoveni și „cartea de rezidență” - eliberată cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară. Executivul a aprobat proiectul de lege miercuri, 6 martie.

Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), noile acte de identitate vor avea integrate o serie de elemente biometrice de identificare, care vor permite, la un moment dat, utilizarea documentelor în Uniunea Europeană.

Cartea de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, formatul de 85,6 mm pe 53,98 mm și în aceasta nu se va mai regăsi informația privind domiciliul și reședința temporară a titularului. În schimb, documentul va conține următoarele:

  • date în format tipărit: denumirea statului emitent, în limbile română și engleză; denumirea actului de identitate, în limbile română și engleză; seria şi numărul; numele și prenumele; sexul; data naşterii; cetăţenia; numărul de identificare de stat al persoanei fizice; data emiterii și autoritatea emitentă; data expirării termenului de valabilitate; imaginea facială; semnătura olografă a titularului, de la vârsta de 14 ani.
  • date în format electronic: toate datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat; mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice (în cazul titularilor cu capacitate deplină de exercițiu; datele biometrice ale titularului (imaginea facială și, după caz, imaginile amprentelor digitale).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Noile cărți de identitate se vor elibera cetățenilor R. Moldova care locuiesc pe teritoriul țării și au împlinit vârsta de 14 ani. La solicitarea reprezentantului legal, actul va putea fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

De menționat că, persoanele care vor deține buletine de identitate valabile le vor putea folosi în continuare, fără a fi obligate să-și perfecteze cartea de identitate.

Valabilitatea cărților de identitate va fi diferită, în funcție de vârsta titularului:

  • de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 - 7 ani;
  • de 7 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 - 14 ani;
  • de 10 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 - 70 ani;
  • nelimitat, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Estimativ, prețul cărții de identitate nu va depăși 280 de lei, în timp ce prețul mediu al cărților de identitate în spațiul european variază între 14 și 40 de euro. În comparație, actualmente, prețul unui buletin de identitate eliberat în 20 de zile lucrătoare constituie 130 de lei.

Mai multe detalii despre avantajele imediate și viitoare ale cărții de identitate găsiți AICI.

În R. Moldova va apărea un nou buletin de identitate
Din luna martie a anului viitor, actele de identitate vor fi îmbunătățite, a declarat directorul ASP, Mircea Eșanu
Buletinele de identitate ar putea fi înlocuite cu un nou tip de acte. Când va fi pusă în aplicare legea
Cetățenii R. Moldova vor primi un nou tip de act de identitate, și anume cartea de identitate, care va corespunde rigorilor europene din domeniu. Anunțul privind proiectul de lege prezentat pentru consultări publice a fost publicat luni, 4 septembrie pe portalul online particip.gov. Potrivit proiec…