Încă cinci ani de export fără taxe pentru produsele agricole moldovenești pe piața britanică

Încă cinci ani de export fără taxe pentru produsele agricole moldovenești pe piața britanică
Imagine simbol

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord prelungește cu cinci ani acordul pentru eliminarea taxelor de import și contingentele tarifare pentru mai multe produse agricole moldovenești. Un protocol în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău.

Conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare, produsele supuse limitărilor cantitative sunt strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

„Continuăm să fim alături de R. Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. [...] Regatul Unit va continua să sprijine R. Moldova atât timp cât va fi necesar”, a declarat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova, E.S. Fern Horine.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Măsura de liberalizare a comerțului timp de un an a fost aplicată pe 31 iulie 2023, aceasta urmând să expire pe 31 iulie 2024.

„În aproape un an, de la intrarea în vigoare a acordului, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, de 11 ori mai mult. Exporturile de struguri de masă s-au dublat. Pentru prima dată, am reușit să exportăm cu succes mere și cireșe pe piața britanică. Dacă am reușit atât de multe în aproape un an, sunt convins că în următorii cinci ani vom atinge rezultate extraordinare”, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Potrivit datelor statistice, în anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 în clasamentul partenerilor comerciali ai R. Moldova la nivel mondial. Anul trecut, valoarea comerțului exterior al țării noastre cu Regatul Unit a constituit 115,7 milioane de dolari.