Încă aproape 2.000 de locuitori din raionul Cimișlia au acum apă potabilă la robinet

Încă aproape 2.000 de locuitori din raionul Cimișlia au acum apă potabilă la robinet
Sursa foto: Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală

Circa 2.000 de locuitori din Satul Nou, raionul Cimișlia, beneficiază de apă potabilă la robinet. Acest lucru a devenit posibil după ce rețeaua de apeduct din localitate a fost modernizată, pompele vechi de apă și turnul fiind înlocuite cu altele, de ultimă generație. De asemenea, pentru a asigura accesul la apă potabilă în fiecare gospodărie, au fost construiți 1,27 de km de rețea de apeduct.

Acum, peste 500 de gospodării au acces îmbunătățit la apă potabilă. De apă de calitate la robinet beneficiază toate instituțiile publice din sat, inclusiv grădinița, gimnaziul, casa de cultură, cantina socială, primăria, oficiul medicilor de familie, biblioteca sătească și zece agenți economici.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar oferit de Guvernul R. Moldova prin Programul Național „Satul European”, ediția I, și cu susținerea proiectului „Mă Implic”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Valoarea totală a investițiilor a fost de peste 1,8 milioane de lei, dintre care aproximativ 1,2 milioane de lei au fost oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, iar în jur de 400 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Autoritățile publice locale au contribuit cu peste 200 de mii de lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, prin Programul Național „Satul European Expres” a fost reconstruit și renovat canalul pentru scurgerea apelor pluviale de la instituția de educație timpurie „Ghiocel” din localitate. Proiectul a prevăzut și construcția a 75,6 metri de gard, cu turnarea fundației acestuia pe aceeași distanță. Valoarea acestui proiect a fost de aproape 457 de mii de lei, dintre care 448 de mii de lei au fost alocați de Guvern, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar restul sumei a constituit contribuția comunității.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt cei 60 de copii care frecventează grădinița „Ghiocel”, părinții acestora, precum și 15 angajați ai instituției de educație timpurie.

Primarul localității, Marin Bumbu, susține că cele două proiecte implementate în Satul Nou au fost de o necesitate stringentă, întrucât accesul la apă potabilă constituie unul dintre principalele criterii pentru dezvoltarea unei localități.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), până în prezent au fost realizate 849 de proiecte din totalul celor 896 de inițiative aprobate pentru finanțare prin Programele Naționale „Satul European”, „Satul European Expres” și „Extinderea grupelor de creșă publice”. Cele mai multe dintre acestea vizează reabilitarea clădirilor publice, construcția rețelelor de apă și canalizare, amenajarea terenurilor de sport și de joacă, inclusiv reabilitarea clădirilor culturale.