În următorul sezon rece, cetățenii ar putea beneficia de compensații doar sub formă de plată monetară

În următorul sezon rece, cetățenii ar putea beneficia de compensații doar sub formă de plată monetară
Sursa foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

În sezonul de încălzire 2024-2025, cetățenii ar putea beneficia de compensații doar sub formă de plată monetară, în loc de reduceri în facturile pentru gaze naturale, energie electrică și energie termică. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu pentru Moldova 1.

„Dacă prețurile în continuare vor fi ridicate, Guvernul va identifica soluții pentru a susține cetățenii. Eu sper foarte mult că vom putea să vedem o dinamică pozitivă în acest sens, în cazul în care prețul la sursa de energie va scădea. Dar dacă vom avea un sistem de compensații, acesta va fi bazat doar pe plata monetară pentru că va oferi mai multă flexibilitate cetățenilor. Practica altor țări pe care am analizat-o arată că această modalitate este mai simplă pentru cetățeni și oferă mai multă flexibilitate pe care vrem să o oferim cetățenilor noștri”, a declarat Alexei Buzu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Peste 790 de mii de cetățeni au depus cereri pentru a primi ajutor la contor în sezonul de încălzire 2023-2024. Acesta a fost al doilea an consecutiv în care Guvernul a oferit compensații în facturi cetățenilor vulnerabili energetic, prin intermediul platformei compensatii.gov.md.

Consumatorii care folosesc gaze naturale, energie termică sau electricitate pentru încălzire, au primit reduceri direct în factură, iar cei care utilizează combustibili solizi, precum lemnele sau cărbunele, au primit o plată lunară fixă, în valoare de 800 de lei.

Programul guvernamental „Ajutor la Contor” a fost lansat în luna octombrie 2022, pentru a diminua impactul creșterii tarifelor la resursele energetice.