În regiunea transnistreană a fost instituită stare de urgență în economie
Așa-numitul consiliul suprem de la Tiraspol a aprobat, pe 11 decembrie, „decretul” lui Vadim Krasnoselski privind instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană. Măsura este luată în contextul riscului de sistare a livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului după 1 ianuarie 2025.
Starea de urgență în economie va fi instituită pe o perioadă de 30 de zile. Printre măsurile de urgență anunțate de pretinsele autorități de la Tiraspol se numără raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice, restricționarea anumitor activități economice, precum și interzicerea exportului de resurse energetice, în cazul în care livrările de gaze naturale către regiune vor fi sistate.
Documentul privind instituirea stării de urgență în economie urmează să intre în vigoare peste șase ore după aprobarea de către membrii așa-numitului consiliu suprem.
Menționăm că și autoritățile de la Chișinău pregătesc instituirea stării de urgență pe malul drept al Nistrului, pentru o perioadă de 60 de zile, în contextul amenințărilor existente la adresa securității statului și a cetățenilor, legate de riscul de „insuficiență a resurselor energetice”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Decretul” privind instituirea stării de urgență în economie a fost semnat de Vadim Krasnoselski pe 9 decembrie. Măsurile de urgență vor fi impuse în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.
R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.