Pretinsul lider de la Tiraspol a semnat „decretul” privind instituirea stării de urgență în economie

Pretinsul lider de la Tiraspol a semnat „decretul” privind instituirea stării de urgență în economie
Sursa foto: president.gospmr.org

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat „decretul” privind instituirea „stării de urgență în economie” în regiunea transnistreană. Măsura este motivată de incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze naturale a localităților de pe malul stâng al Nistrului după 1 ianuarie 2025.

Documentul privind instituirea stării de urgență în economie a fost semnat pe 9 decembrie și urmează să intre în vigoare peste șase ore după publicare, însă nu înainte de a fi aprobat și de așa-zisul consiliu suprem de la Tiraspol. Starea de urgență va fi instituită pe o perioadă de 30 de zile.

Printre principalele măsurile de urgență care vor fi impuse se numără:

  • raționalizarea consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
  • crearea condițiilor pentru formarea unei rezerve de stat de resurse energetice;
  • stabilirea unei proceduri speciale pentru achiziționarea de gaze naturale și alte resurse energetice;
  • stabilirea unei interdicții privind exportul de resurse energetice de către organizații;
  • instituirea de restricții privind anumite activități financiare și economice, inclusiv circulația mărfurilor, a resurselor financiare și prestarea de servicii;
  • stabilirea unor proceduri speciale pentru vânzarea, achiziționarea și distribuirea alimentelor și a produselor de primă necesitate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Decizia privind instituirea stării de urgență în economie a fost anunțată pe 6 decembrie, de Vadim Krasnoselski. Măsurile vor fi impuse în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.

R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.

Anterior, prim-ministrul Dorin Recean a dat asigurări că raioanele din stânga Nistrului vor fi aprovizionate cu gaze naturale, în cazul în care Rusia nu va mai livra gaze în regiune de la 1 ianuarie 2025. Oficialul a subliniat că cetățenii din stânga Nistrului vor fi puși pe picior de egalitate cu cei din dreapta Nistrului în ceea ce privește tariful pentru gazele naturale, scrie Ziarul Național. Același lucru a fost declarat și de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Locuitorii din regiunea transnistreană ar putea achita același tarif pentru gazele naturale ca și malul drept
Locuitorii din regiunea transnistreană ar putea achita același tarif pentru gazele naturale ca și cetățenii din restul R. Moldova, în cazul în care, după 1 ianuarie, va fi sistat tranzitul de gaze rusești prin Ucraina. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în…