În raionul Anenii Noi a fost descoperit un sit arheologic, atribuit complexului cultural Cucuteni

În raionul Anenii Noi a fost descoperit un sit arheologic, atribuit complexului cultural Cucuteni
Captură - Facebook/Agenţia Naţională Arheologică

Un sit arheologic a fost descoperit în localitatea Speia din raionul Anenii Noi. Potrivit directorului adjunct al Agenției Naționale Arheologice, Sergiu Popovici, este vorba despre o locuință, atribuită complexului cultural Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Aceasta urmează să fie cercetată prin săpături arheologice.

„Ne aflăm un sit arheologic al culturii Cucuteni. Ne aflăm în fața unei locuințe, care din păcate este parțial distrusă de apele Nistrului. O locuință de suprafață, unde am descoperit și mai mult material arheologic: ceramică pictată, o bârnă de lemn carbonizată - o descoperire mai rară în asemenea situri și care este foarte bine păstrată. Colegii mei curăță o instalație de foc. Vestigiile arheologice se află la o adâncime foarte mare de nivelul actual al solului, adâncimea de circa 5 metri. Locuința va fi cercetată prin săpături arheologice de salvare în viitorul apropiat”, a spus Sergiu Popovici.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, este cea mai veche civilizație din Europa, datând din perioada anilor 5800-3200 înainte de Hristos și a primit numele după satul cu același nume din apropierea Iașului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.