În R. Moldova vor fi construite sisteme naționale de monitorizare hidrometeorologică și avertizare timpurie

În R. Moldova vor fi construite sisteme naționale de monitorizare hidrometeorologică și avertizare timpurie
Un bărbat salvându-și lucrurile personale în timpul inundațiilor, satul Nemțeni, iulie 2010. Sursa foto: Constantin Grigoriță

R. Moldova va beneficia de aproximativ patru milioane de euro pentru construcția sistemelor naționale de monitorizare hidrometeorologică și de avertizare timpurie. Astfel, țara noastră își va consolida reziliența în contextul intensificării fenomenelor meteorologice extreme legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și viiturile.

De asemenea, banii vor fi folosiți pentru aplicarea unei abordări integrate a managementului resurselor de apă la cinci bazine hidrografice. Mai exact, este vorba de Copăceanca, Soloneț, Bahu, Ialpug și Lăpușna.

„Se estimează că schimbările climatice vor spori apariția precipitațiilor intense în Moldova, cu potențiale consecințe de inundații dăunătoare, având în vedere relieful deluros al țării și modelele actuale de utilizare a terenurilor. Noul proiect pe care îl lansăm va pune în aplicare cunoștințe, capacități, infrastructură, politici și cadre de reglementare care vor contribui la un impact pe termen lung prin fortificarea capacităților țării de a gestiona evenimentele extreme cauzate de precipitații și determinate de climă pentru a preveni inundațiile”, a subliniat Gunther Zimmer, Șeful Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare la Chișinău.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit PNUD Moldova, întrucât vulnerabilitatea climatică a locuitorilor de la sate depinde în mare măsură de integritatea și funcționalitatea barajelor și a digurilor de-a lungul cursurilor de apă din bazinele hidrografice, proiectul va efectua o analiză în fiecare dintre cele cinci zone pilot, va identifica infrastructura cu risc ridicat de defecțiune și va propune măsuri de remediere.

De asemenea, va fi proiectat un sistem de avertizare timpurie și prognozare a inundațiilor/viiturilor, care va fi implementat în zonele pilot. Pentru aceasta, vor fi instalate trei stații meteorologice și cinci stații hidrologice, care vor fi incluse în rețeaua de monitorizare existentă.

La nivel local, cele cinci comunități beneficiare vor fi asistate să pună în practică planuri participative de management al bazinelor hidrografice, care se axează pe reducerea riscului de inundații. Astfel, vor fi oferite mici granturi pentru activități precum reîmpădurirea, restaurarea zonelor umede, conservarea solului, agro-silvicultură etc.

Fondurile sunt oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului PNUD „Reabilitarea infrastructurii hidrologice pentru atenuarea vulnerabilității la evenimentele extreme determinate de schimbările climatice în Republica Moldova”, care va fi implementat până la sfârșitul anului 2027.